Hoe werkt een playing handicap?

Stel; Bogey Bob heeft een handicap (te vinden in Mijn ANWB Golf) van 32,5 en gaat 18 holes spelen bij de Premium Partner Het Rijk van Nijmegen. Bogey Bob speelt die dag vanaf de gele tees. De handicaptabel op de club geeft aan dat handicaps tussen de 32,3 en 33,1 een playing handicap hebben van 37. Bob krijgt dus 4,5 slagen extra ten opzichte van de handicap die op zijn pasje staat! Wow, dat is mooi meegenomen! Bogey Bob krijgt de extra slagen door de playing handicap van de baan. Hoe werkt een playing handicap?

Handicap en playing handicap

Je normale handicap (ook wel je speelsterkte) geeft aan hoeveel slagen je méér mag doen over een ronde golf dan een zeer goede speler met handicap nul. Bogey Bob heeft handicap 32,5, hij mag over elke hole ongeveer 32,5/18 = 1,8 slagen meer doen dan iemand met handicap nul. Afhankelijk van de stroke index mag Bogey Bob 5 slagen doen over een par-3 om een netto par te behalen.

Rijk van nijmegen

Handicaptabel - Het Rijk van Nijmegen

Playing handicap: handicap per golfbaan

Een playing handicap geeft aan wat je handicap is op een desbetreffende golfbaan. Niet iedere golfbaan is even moeilijk/makkelijk. Daarom corrigeert een playing handicap de moeilijksgraad van de baan. Speel je vandaag een moeilijk baan? Dan kan je zomaar 5 extra slagen mee krijgen. Speel je de volgende dag een korte, makkelijke baan? Dan kan het voorkomen dat je minder slagen krijgt dan je exact handicap. Als er geen gebruik gemaakt wordt van playing handicaps, zouden exact handicaps niet meer accuraat zijn. Wanneer Bogey Bob bijvoorbeeld alleen maar makkelijke banen speelt, zou zijn handicap erg laag zijn. Wanneer Bob op een moeilijke baan speelt kan hij nooit zijn exact handicap spelen.

Hoe wordt een playing handicap bepaald?

Om goede playing handicaps te hanteren moeten alle banen universeel gemeten worden. Sinds het begin van de jaren negentig wordt in Nederland de moeilijkheidsgraad van een baan bepaald door het USGA Course Rating System. Via dit meetsysteem, wordt niet alleen naar de lengte van een baan gekeken, maar ook naar andere moeilijkheidsfactoren. Elementen zoals waterhindernissen, bunkers, de breedte van fairways, begroeiing, rough, de rol van een bal of de aanwezigheid van out of bounds bepalen de moeilijkheid van een baan. 

Elke keer als een nieuwe baan geopend wordt meet de Nederlandse Golf Federatie de baan en beoordeelt de moeilijkheidsgraad. Op de holes wordt per tee (wit, geel, blauw, rood, oranje) gekeken naar de moeilijkheden voor twee type golfers; scratch (handicap 0) en bogey spelers (handicap 18) op bepaalde afstanden van de tees. Een mannelijke scratchgolfer slaat zo’n 225 meter van de afslagplaats, een vrouwelijke 190 meter. Een mannelijke bogey golfer slaat 180 meter en een vrouwelijke 135 meter. Liggen in die landingsgebieden bunkers, staan er bomen, is er water, zijn er heuvels of maakt de hole een bocht (dog leg)? Of is het landingsgebied makkelijk: vlak, breed, kort gemaaid? Vervolgens wordt gekeken welke moeilijkheden scratch- en bogey spelers treffen bij hun tweede slag en op en om de greens.

Via deze metingen worden de playing handicaps bepaald. Per handicapcategorie wordt dus gekeken wat een reële handicap is op die baan. De extra slagen kan Bob niet zomaar toevoegen aan het totaal van zijn slagen. De extra slagen worden verdeeld door middel van de stroke index van de holes.

De stroke index geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van de hole. De stroke index (SI) heeft een schaal van 1 t/m 18. SI 1 is de moeilijkste hole van de baan, SI 18 de makkelijkste. De extra slagen krijgt Bob altijd op de moeilijkste holes. De stroke index is dus altijd nodig bij het uitrekenen van de stableford punten. Lees meer over stableford uitrekenen.

Jouw playing handicap is te vinden in de handicaptabel van de baan die je speelt. Meestal hangt de tabel in het clubhuis. Tevens is er vaak ook een handicaptabel te vinden op de website van de club. Daarnaast tonen veel scorekaart golf apps ook je playing handicap van de baan die je gaat spelen!

< Terug naar het overzicht

 Lees meer:

Je wordt doorverwezen naar onze partner Jumbo Golf.

appjecalendarchevron-downchevron-leftchevron-rightclosefacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlistlisten-livemailmicrophoneplayplaylistsearchtwitterwatch-liveyoutubeicon-captions-off icon-captions-on icon-enter-fullscreen icon-exit-fullscreen icon-fast-forward icon-muted icon-pause icon-play icon-restart icon-rewind icon-volume