Skip links

Golfset koopgids

Golfset koopgids

Wanneer is het beste moment om een eigen golfset te kopen? Je kunt prima spelen met clubs die je geleend hebt van je golfpro, maar daar ben je op den duur wel klaar mee. Al je vrienden lopen al rond met hun eerste nieuwe, nog glimmende clubs... Dat wil jij toch ook?

Wanneer is het beste moment om een eigen golfset te kopen? Je kunt prima spelen met clubs die je geleend hebt van je golfpro, maar daar ben je op den duur wel klaar mee. Al je vrienden lopen al rond met hun eerste nieuwe, nog glimmende clubs... Dat wil jij toch ook? Of wacht je toch tot je de baanpermissie op zak hebt? Het is niet zo’n verkeerd besluit om al vroeg je eigen golfspullen te kopen, ook als je nog volop aan het lessen bent. Eigen golfclubs spelen echt het beste. Je went aan je grip, maar ook aan de lengte en gewicht van de club en natuurlijk hoe je het beste swingt. Een volle golftas geeft je bovendien een volwaardig gevoel als je over de golfbaan loopt!

Waar moet je op letten bij het kopen van een golfset?

Als je op Google zoekt naar golfclubs kom je gelijk al een hele lijst met winkels tegen die prima golfsets voor beginners verkopen. Zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je niet meer weet waar je nu eigenlijk moet beginnen bij het zoeken naar de allerbeste golfset voor beginners. Want waar moet je eigenlijk op letten? Voordat je een set gaat kopen is het belangrijk om eerst de antwoorden op een paar vragen voor jezelf op een rijtje te zetten.

 • Hoe intensief ga je spelen?
 • Ga je zelf aan de slag of neem je lessen?
 • Hoeveel geld heb je voor een nieuwe golfset over?

Als je maar een paar keer per jaar op de golfbaan te vinden bent, is het verstandig om een goedkope of een tweedehands set te kiezen. Je kunt wel beter voor een bekend merk gaan, ook als het een tweedehands set betreft. Deze zijn en blijven kwalitatief heel goed en kun je er nog jaren mee vooruit zonder dat ze slijten.
Als je zo enthousiast bent en er zeker van bent dat je door wilt blijven gaan met golfen, dan is veel geld uitgeven voor een set prima. Maar twijfel je nog of het echt wat voor je is en zal blijven, dan kun je beter een beginners golfset kopen.

Of kies voor de gulden middenweg: je kunt ook een halve golfset kopen. Een halve set is relatief goedkoop je ze beschikken of alle golfclubs die je nodig hebt om een baan te lopen. Daarna kun je altijd nog bepalen of golfen echt wat voor jou is. Stop je toch uiteindelijk met golfen, dan heb je niet zoveel geld uitgegeven en je kunt je set altijd weer doorverkopen. Blijkt dat je zo enthousiast bent en dat je zeker verder wilt gaan met je nieuwe hobby, dan kun je altijd extra golfclubs kopen om zo met een volwaardige set over de baan te lopen.

Waar kun je het beste een golfset kopen?

Heb je nu voor jezelf de drie vragen beantwoord? Dan ga je op zoek naar de perfecte golfset die bij jou past. Je kunt hiervoor naar de golfwinkel en daar advies vragen. Of je zoekt zelf op internet en kijkt tussen het aanbod of er wat voor jou tussen zit. Als je de golfclubs wilt ‘voelen’, dan kun je het beste naar een golfwinkel, maar als je toch nog geen idee hebt hoe een golfset voelt, dan kun je net zo goed een set online kopen.

Wat zit er in de beginnersgolfset?

Wanneer je als beginner een golfset gaat kopen of bestellen, dan kun je het beste een beginnersset kopen. Daarin zit alles in wat je nodig hebt en ben je in één keer klaar en zo ben je ook het goedkoopst uit. In een beginners golfset zitten altijd ijzers, een putter, één of twee hybrides, een driver en een hout. In het begin heb je zeker nog niet alle golfclubs nodig die in een golfset zitten. Daarom voldoet een halve golfset voor een beginner ook goed. Maar hoe meer je op de golfbaan te vinden bent en hoe langer je oefent, je techniek zal verbetert worden en dan zullen alle golfclubs wel van pas gaan komen. Elk soort golfclub is er voor gemaakt om een bepaalde afstand mee te overbruggen.

 • Putter: Een putter is er voor gemaakt om op korte afstand te putten.
 • Wedges: hiermee sla je de bal hoog in de lucht, maar overbrug je een korte afstand.
 • Sand Wedge en de Pitching Wedge: dit zijn de twee belangrijkste clubs en gebruik je het meest.
 • IJzers oplopend van 1 tot 9: hoe lager het nummer, hoe verder je kunt slaan en hoe lager de balvlucht. In de meeste beginnerssets zitten geen ijzers lager dan nummer 4. Deze ijzers zijn moeilijk om mee te slaan en in het begin heb je nog niet voldoende techniek om goed met deze ijzers overweg te kunnen.
 • Hybrides: als vervanging voor de lage ijzers zit er in een beginnersset een hybride. Dit is een kruising tussen een ijzer en een hout en zijn veel makkelijker om mee te slaan en is daarom interessanter voor een beginneling. Een hybride is zo fijn, dat ze tegenwoordig zelfs te vinden zijn in een golftas van een professional.
 • Houten en Drivers: dit zijn voor beginners ontzettend moeilijke clubs om te gebruiken. Ze hebben een relatief vlakke clubblad en daarom kun je er moeilijk goed en recht mee slaan. Ze zijn gevoelig voor grote afwijkingen. Met een goede techniek kun je beter een ijzer 7 gebruiken dan een driver zonder techniek.

Graphite of stalen golfclubs?

Denk je alle keuzes gemaakt het hebben en klaar te zijn voor de aanschaf van een golfset. Nee, er is nog een belangrijke keuze die gemaakt moet worden. De shaft is een gedeelte van de golfclub tussen de grip en het clubblad. De shaft kan bestaan uit staal, of uit de flexibelere kunststof grafiet. Maar welke van de twee ga je kiezen en welke is beter?

Eerder werden de graphite shafts bijna uitsluitend gebruikt door vrijtijdsgolfers en beginnende golfers. Tegenwoordig wordt dit ook gebruikt door de professionele golfer. Aan jongeren en aan fysiek sterke spelers wordt nog veel geadviseerd om voor de stalen set te kiezen en aan ouderen wordt over het algemeen geadviseerd om voor de graphite set te gaan. Ook hier gaat het voornamelijk weer om het gevoel. Wat vind jij het fijnst om te gebruiken? Het gaat om jouw persoonlijke voorkeur. Toch zijn er een aantal punten die wellicht kunnen meespelen bij je beslissing:

 • De graphite shafts zijn duurder van de stalen shafts.
 • Eerder waren de stalen schaft duurzamer dan de graphite shafts. Tegenwoordig is de kwaliteit van de graphite shaft net zo goed als de stalen shaft. Ze gaan net zolang mee. Toch kunnen er in graphite shafts scheurtje en beschadigde stukjes komen.
 • De graphite shafts zorgen ervoor dat je handen, armen en schouders minder gaan trillen.
 • Graphite shafts zijn lichter van gewicht, maar zorgen ook weer voor kleine afwijkingen.

Clubfitting

Het is verstandig om voor dat je een beginnersset gaat kopen eens na te denken over clubfitting. Clubfitting is het op maat laten maken van je clubs. Een expert kijkt naar je swing en je swingsnelheid, de afstand tot de bal en nog vele andere elementen die invloed hebben op een goede balvlucht. Het is namelijk zo dat een enkel centimeterje verschil of een andere shaft al een heel groot verschil kan maken.
Een standaard golfclub is geschikt voor mensen met een lengte tussen de 1.75 m en 1.90 m. Ben je kleiner of groter dan is het mogelijk dat je moeilijk een swing kunt maken omdat de clubs te groot of juist te klein zijn. Of je leert een foute houding aan om het verschil te compenseren, waardoor je weer lichamelijke klachten krijgt.
Ben je wel tussen de 1.75 m en 1.90 m, dan kun je in principe de juiste techniek opbouwen door veel lessen te nemen en goed te oefenen. Dan is clubfitting alleen een hulpmiddel om wat extra afstand te overbruggen en misschien wat minder mis-hits te maken.

Aan clubfitting zijn natuurlijk kosten verbonden, maar ga dan eens op zoek naar een golfwinkel die gratis clubfitting aanbiedt bij de aankoop van een golfset. Soms moet de beginnersset wel een minimum bedrag hebben.

Tip: Doe een club fitting bij onze partner Jumbo Golfwereld. Bij Jumbo is de clubfitting gratis!

Naar aanleiding van clubfitting worden de meeste aanpassingen gedaan in de verlenging van de clubs en in het aanbrengen van een dikkere grip. Als je grote handen hebt, kun je beter eerst even naar een golfwinkel om te ervaren of een midsize- of fullsizegrip beter in je handen ligt.

Tweedehands golfset kopen

Er zijn ook diverse tweedehands golfclubs en golfsets te koop. Ook dat zou een optie kunnen zijn om in overweging te nemen. Er zijn verschillende sites die complete ijzersets, putters, drivers en diverse andere clubs aanbieden op een overzichtelijke manier. Kijk bijvoorbeeld eens op Golfbidder of Golfclubtrader. De clubs die op deze sites worden aangeboden zijn beoordeeld op de staat van het onderdeel. Elk afzonderlijk deel - het clubhoofd, de shaft en de grip - heeft een cijfer zodat je makkelijk ziet wat de staat van het betreffende product is. Let er wel op dat het bij deze cijfers vooral gaat om het uiterlijk van de club en niet op basis van de prestaties van de golfclub.

De prijs van een golfset

Als je je keuze hebt gemaakt voor een set die bij je past, dan komt de prijs om te hoek kijken. Merken als Dunlop, Wilson, Skymax en Spalding hebben volledige golfsets te koop waar je als beginneling prima mee van start kunt gaan. Een gemiddelde prijs voor een halve set ligt rond de € 150,- een de gemiddelde prijs voor een hele set ligt zo rond de € 300,-. Daarnaast zijn er met enige regelmaat leuke aanbiedingen waardoor je nog minder betaalt voor de set van jouw keuze. Verstandig is dus om de websites goed in de gaten te houden of er niet een leuke aanbieding voorbij komt van de set van jouw keus.

En dan … Aanschaffen maar!

Natuurlijk kun je alles zo duur maken als je zelf wilt, maar zoals al eerder gezegd; het gevoel blijft het allerbelangrijkste. Ook kun je beslissen om losse ijzers en een losse golftas te kopen, maar bedenk voor een aanschaf altijd eerst wat je ermee wilt bereiken en wat je golfambities zijn. Want als je echt van plan bent om veel tijd op de baan te besteden en veel lessen te nemen, dan kun je toch beter in een iets duurdere set investeren zodat je niet snel een nieuwe duurdere set hoeft te kopen. Maar als je alleen recreatief wilt golfen dan voldoet een beginnersset uitstekend.

Tip: Bekijk het golfset aanbod bij onze partner Jumbo Golfwereld. Jumbo biedt gratis verzending, gratis retouneren en 14 dagen bedenktijd!

We hopen dat we jou met dit artikel hebben geholpen bij de keuzes die je moet maken bij het aanschaffen van een golfset. Wij wensen jou veel succes bij het zoeken en aanschaffen van de perfecte set en heel veel golfplezier!

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Hoge Dijk

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.