Skip links

Golfhandicap anwb

Wat is een golf handicap?

Een belangrijke term in de golfsport is ‘de handicap’. Maar wat is een golf handicap nou eigenlijk en hoe krijg je een golf handicap?

Een belangrijke term in de golfsport is ‘de handicap’. Maar wat is een golf handicap nou eigenlijk? Simpel gezegd zegt een handicap iets over hoe goed je bent als golfer. Hoe lager iemands handicap, hoe beter diegene over het algemeen speelt. Patricia Par heeft handicap 19, Bogey Bob heeft een handicap van 32.5. Patricia is dus beter dan Bogey Bob.

Lager is echter niet altijd beter. Veel belangrijker is dat je een handicap hebt die een weerspiegeling is je echte speelniveau.

Wat kan ik met een golf handicap?

De handicap maakt golf een unieke sport. Handicaps maken het namelijk mogelijk dat spelers van verschillende niveaus tegen elkaar kunnen spelen. Iemand met een hogere handicap krijgt namelijk meer slagen voor dezelfde hole. Patricia’s speelt tijdens een 18-holes ronde gemiddeld 19 slagen boven par, Bogey Bob gemiddeld 32 slagen. Om deze reden mag Patricia Par 5 slagen doen over een par-4 en Bogey Bob mag er zes slagen over doen! Wanneer Bob en Patricia er beide vijf slagen over doen, heeft Bob dus beter gespeeld omdat zijn handicap hoger is.

Niet op iedere baan krijg je precies het aantal slagen van je handicap. Bij een golf handicap hoort ook een playing handicap. Je playing handicap is het aantal slagen dat je krijgt op een specifieke baan. Op een makkelijke golfbaan krijg je minder slagen mee dan op een moeilijke golfbaan. Wel zo eerlijk toch?

Hoe krijg ik een EGA handicap?

Zoals bij iedere sport start je eerst met golflessen bij een golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt krijg je een golfbaanpermissie (handicap 55). Met je golfbaanpermissie mag je onder begeleiding van een handicap speler de baan in om het echte werk te oefenen. Naast je golfbaanpermissie moet je een regelexamenafleggen. De golfregels leer je via regellessen op de club, de golfprofessional en zelfstudie. Voor of na het halen van je NGF-golfbaanpermissie kun je het golfregelexamen doen op de club.

Heb je je golfbaanpermissie en regelexamen op zak? Dan ben je klaar voor de laatste stap!

Na het behalen van het golfregelexamen en de golfbaanpermissie kun je bij de golfbaan een geregistreerde Qualifying kaart spelen uitgaande van handicap 54. Neem wel een vriend of vriendin mee met minimaal handicap-54, want iemand moet de kaart ‘marken’ en ondertekenen. Bij het behalen van 19 punten of meer bij een ronde van negen holes, of 36 punten of meer bij een ronde van 18 holes, krijg je handicap 54 of lager! Na het behalen van handicap-54 krijg je een officiële EGA-handicap pas en kan je wereldwijd spelen.

Hoe verlaag ik mijn EGA handicap?

Je kunt je golf handicap verlagen door meer Qualifying kaarten te spelen. Naarmate je meer golfrondes speelt waarbij je minder slagen nodig hebt dan je handicap aangeeft, gaat je handicap automatisch omlaag. Qualifying kaarten kan je registreren via Mijn ANWB Golf. Meer weten over scorekaarten invullen? Lees het voorgaande artikel over stableford punten berekenen.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Hoge Dijk

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.