Skip links

Stableford handicap berekenen golf

Stableford berekenen

Stableford is het puntentellingsysteem dat het mogelijk maakt om spelers van verschillende niveaus eerlijk en gelijkwaardig tegen elkaar te laten spelen.

Stableford is het puntentellingsysteem dat het mogelijk maakt om spelers van verschillende niveaus eerlijk en gelijkwaardig tegen elkaar te laten spelen. Het Stableford systeem werd tot 1 maart 2021 gebruikt voor het berekenen van je handicap. Bij ANWB Golf gebruiken we Stableford tijdens wedstrijden. En natuurlijk kan je ook in een rondje met je golfmaatje Stableford gebruiken om tegen elkaar te spelen en de winnaar te bepalen.

ANWB Golf wedstrijden

Tijdens de wedstrijden van ANWB Golf wordt er voor spelers tot handicap 18.5 gebruikt gemaakt van de Stableford puntentelling om de winnaar te bepalen. Stableford puntentelling zorgt er voor dat een slechte score op bepaalde holes minder zwaar meewegen in de einduitslag. Stableford lijkt een heel complex systeem, maar eigenlijk is het best makkelijk! Hoe werkt de Stableford puntentelling nou eigenlijk?

Iedere hole heeft een bepaalde PAR. De PAR is over het algemeen afhankelijk van de lengte van de hole. PAR (Professional Average Result) staat voor het aantal slagen dat een golfprofessional mag doen over de desbetreffende hole. Er bestaan drie soorten PAR. PAR 3, PAR 4, PAR 5. Wanneer je een Stableford puntentelling gebruikt wordt de PAR aangepast aan de hand van jouw handicap. Het aanpassen van het aantal slagen wordt gedaan doormiddel van de handicaptabel van de club. De handicaptabel geeft de moeilijkheidsgraad van de golfbaan aan.

Stableford berekenen

Stel; Bogey Bob heeft een exact handicap (te vinden in Mijn ANWB Golf) van 32,5 en gaat 18 holes spelen bij de Premium Partner Het Rijk van Nijmegen. Bob speelt die dag vanaf de gele tees. De onderstaande tabel geeft aan dat handicaps tussen de 32,3 en 33,1 een Playing Handicap hebben van 37. Bob krijgt dus 4,5 slagen extra ten opzichte van zijn persoonlijke handicap!

Handicaptabel Rijk van Nijmegen

De extra slagen kan Bob niet zomaar toevoegen aan het totaal van zijn slagen. De Stroke Index geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van de hole. De Stroke Index (SI) heeft een schaal van 1 t/m 18. SI 1 is de moeilijkste hole van de baan, SI 18 de makkelijkste. De extra slagen krijgt Bob altijd op de moeilijkste holes. De Stroke Index is dus altijd nodig bij het uitrekenen van de stableford punten.

In dit voorbeeld krijgt Bob met een Playing Handicap van 37 op alle holes twee extra slagen ( 18 holes x 2 slagen = 36). Op de moeilijkste hole van de baan (SI 1) krijgt hij nog één extra slag! Aan de hand van de persoonlijke PAR van Bob krijgt hij de volgende punten voor een behaald resultaat per hole.

Punten

Aantal slagen extra persoonlijke PAR

Benaming

0

2 slagen extra of bal opgepakt

Double Bogey

1

1 slag extra

Bogey

2

Zelfde aantal slagen

PAR

3

1 slag minder

Birdie

4

2 slagen minder

Eagle

5

3 slagen minder

Albatross

6

4 slagen minder

Condor

Stableford punten berekenen voor de golfsport


Hoe bereken ik mijn stableford punten in praktijk?

Hieronder vind je de scorekaart van Bogey Bob die hij op het Rijk van Nijmegen heeft gespeeld. Bob heeft zijn persoonlijke PAR’s op zijn kaart genoteerd om het overzichtelijker te maken. Bob krijgt overal twee extra slagen mee. Hole-4 heeft een Stroke Index 1. Dit betekent dat Bob hier niet twee slagen mee krijgt, maar 3!

Bogey Bob heeft een goede dag gehad. Hij heeft in totaal 46 punten gehaald! Dit betekent een flinke daling van zijn handicap.

Tip: Vereenvoudig de golf puntentelling! Mijn ANWB Golf en de Golf.nl app hebben een stableford calculator en rekenen de stableford punten automatisch voor je uit aan de hand van jouw persoonlijke handicap!

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  Ledendag bij De Hoge Dijk op zaterdag 20 juli

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.