Skip links

Golf wedges

Hoe kies ik de juiste golfwedge?

Soms wil je net een afstand tussen een sand wedge en een pitching wedge slaan, de aanpak is dan lastig. Je kunt of met je SW (sand wedge) proberen extra ver te slaan of met de PW (pitching wedge) op halve kracht. Dit probleem kun je voorkomen door extra wedges aan te schaffen! Leer waar je rekening mee moet houden!

Hoe beter de basis van je golfspel wordt, des te meer behoefte je krijgt aan de juiste clubs. Met de juiste clubs zorg je ervoor dat je nog een paar slagen van je score kan afhalen. Het kan enorm frustrerend zijn als je net niet de juiste materialen uit je tas kunt pakken. Soms wil je bijvoorbeeld net een afstand tussen een sand wedge en een pitching wedge hebben, de aanpak is dan lastig. Je kunt of met je SW (sand wedge) proberen extra ver te slaan of met de PW (pitching wedge) op halve kracht. Dit probleem kun je voorkomen door extra wedges aan te schaffen (in dit geval een gap/approach wedge).

Gemiddeld is het verschil tussen opeenvolgende ijzers in loft gemiddeld 4 of 5 graden. Tussen de pitching wedge en sand wedge kan soms wel 10 graden zitten. Voor de full swing afstanden ontstaat er dan dus een flink gaten om te overbruggen. Het is dus niet gek dat je wellicht het gevoel krijgt dat je materiaal te kort schiet.
Zodra je besluit golf wedges te kopen om dit probleem op te lossen, zijn er nog wel wat dingen waar je op moet letten. Vooral de loft en bounce zijn erg belangrijk. Deze gids gaat verder in op de belangrijkste dingen rondom de aankoop van golf wedges. Zo kun je weloverwogen de perfecte wedge(s) uitkiezen.

Golf wedges: de basis

Er is enorm veel variatie als het gaat om wedges, het is soms dan ook lastig te kiezen welke wedge voor jou geschikt is. Wedges worden ingedeeld met twee nummers: een van die nummers geeft de bounce weer en de ander staat voor de loft.

De wedges zijn gecategoriseerd in groepen binnen een bepaald bereik om de loft weer te geven, iedere groep heeft een veel gebruikte naam, zo is er: een pitching wedge (PW) deze heeft een loft tussen de 44 – 48 graden, de gap of approach wedge (GW of AW) met een loft tussen de 50 – 52 graden, de sand wedge (SW) binnen een range van 54 – 56 graden en tot slot de lob wedge (LW) met een loft tussen de 58 – 64 graden.

Type wedgeLoft (in graden)
Pitching wedge (PW)44 – 48
Gap of Approach wedge (GW of AW)50 – 52
Sand wedge (SW)54 – 56
Lob wedge (LW)58 – 64

Veel golfers kiezen voor een Vokey Wedge van Titleist, dit is al langere tijd een populaire keus. Titleist raadt, afhankelijk van wat je al allemaal bij je draagt in je golftas, drie of vier verschillende wedges aan. Veertien clubs is nog steeds het maximaal toegestane aantal clubs om mee te dragen in je tas, dus je zult altijd moeten kiezen voor het best mogelijke. Je kunt helaas niet voor iedere situatie de perfecte wedge hebben klaarstaan. Daarom is het handig om te kijken van te voren met welke combinatie je het beste uit je spel zou kunnen halen.

Golfwedge afstanden

Je hoeft bij wedges geen rekening te houden met de flexibiliteit. Regular, stiff en senior flex zijn de opties bij de meeste ijzers, echter is dit bij wedges niet het geval. De shaft verschilt over het algemeen niet in flexibiliteit.

Golf wedge loft

Er is dus een brede range aan wedges te krijgen met steeds een andere loft. De loft is kortgezegd het aantal graden van de club ten opzichte van de shaft. Je slaat minder ver met een hogere loft: hoe hoger het aantal graden van de club t.o.v. de shaft, hoe vlakker de club ten opzichte van de grond en hoe hoger de bal gaat. De bal gaat dus hoger en minder ver met een hogere loft.

Bij het uitzoeken van de wedge is de juiste loft kiezen van belang, je moet ervoor zorgen dat het je set aanvult. Bijvoorbeeld: je hebt een pitching wedge van 45 graden en een sand wedge van 55 graden, een wedge kopen van 47 graden heeft dan geen nut. Een gap wedge van ongeveer 50 graden aanschaffen zou dan logischer zijn.

Golf wedge bounce

De juiste ijzers voor jouw spel kopen is al ingewikkeld genoeg. Er komt echter bij het kopen van wedges nog iets kijken: de bounce. Dit is simpel gezegd het stuiter effect van de club. Wanneer je naar beneden in het gras slaat, helpt de bounce van een golfclub het weer omhoog. De mate van bounce wordt bepaald door de hoek tussen de leading edge en de grond, deze hoek wordt aangegeven in graden.

Afhankelijk van de ondergrond waarop je speelt en je persoonlijke swingstijl bepaal je welke bounce goed zou passen. Je hebt meer bounce nodig als je aanvalshoek erg stijl is. Is deze hoek vlak of heel neutraal, dan heb je minder bounce nodig.
Zelfs professionals wisselen nog weleens de bounce kijkend naar de baan waarop de PGA tour gespeeld wordt. Op een harde ondergrond heeft spelen met weinig bounce de voorkeur, maar op een zachte ondergrond graaf je de club veel sneller in de grond.

Zolang je niet op professioneel niveau speelt is het prima om ervan uit te gaan dat in Nederland de banen ongeveer gelijk zijn in hardheid.

Tip: Laat een professional kijken naar de stijl van jouw swing, zo ontvang je advies op maat. Behoort dit niet tot de opties, kijk dan goed naar de plag die je slaat, je kiest voor meer bounce als je de club in de grond graaft of een grote plag slaat. Sla je vrijwel geen plag, kies dan voor minder bounce.

Tot slot

Wil je graag beter scoren of verlang je naar meer controle over de lastige afstanden? Zoek dan naar een golf wedge die jouw golfspel complementeert. Voor een korte pitch kies je de lob wedge of misschien wil je toch een gap wedge om het gemis tussen de pitching wedge en sand wedge op te vullen. Bepaal hoeveel graden de wedge zou moeten zijn aan de hand van wat je al hebt. Kijk naar je swing om de bounce te bepalen. Zodra je al deze variabelen voor jezelf hebt vastgesteld, kun je op zoek gaan naar de ideale club voor jou.

Voor wedges zijn Callaway, Titleist en Cleveland de meest verkochte merken, maar uiteraard is het vooral belangrijk op zoek te gaan naar wat het beste past bij jou!

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  Ledendag bij De Hoge Dijk op zaterdag 20 juli

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.