Welke golfbal moet ik kiezen?
We krijgen vaak de vraag welke golfbal de juiste is. Hoe kies je een golfbal die perfect bij jouw spel past?
We krijgen vaak de vraag welke golfbal de juiste is. Hoe kies je een golfbal die perfect bij jouw spel past?
Laten we bij het begin beginnen, het is logisch dat een golfbal rond is, maar waarom zitten er dimples op een bal? Wie kan dit beter uitleggen dan de makers van s’werelds meest verkochte golfbal: de Titleist ProV1x.
Zonder dimpels zou een golfbal niet kunnen ‘vliegen’. Een golfbal met veel kleine dimpeltjes vliegt hoger dan een golfbal met weinig en grote dimpels. Het aantal dimples kan variëren van 300 tot 812 stuks met een gemiddelde diepte van 2,54 mm . Het gemiddelde aantal dimpels dat toegestaan is bij golfwedstrijden is 300 tot 450.
Golfbal lagen
Een golfbal is niet een simpel wit rond balletje. Een golfbal bestaat namelijk uit verschillende ‘delen’. De golfbal bestaat uit een kern (core) met daar omheen één of meerdere lagen. De meeste golfballen hebben één core en één buitenlaag. Dit wordt ook wel een 2-piece golfbal genoemd. Hoe meer lagen een golfbal heeft, hoe duurder de bal over het algemeen is. De ProV1x bestaat bijvoorbeeld uit 3 lagen. Driving range ballen bestaan uit één deel. Dit wordt gedaan zodat de golfballen harder zijn en minder snel kapot gaan. Driving range ballen moeten flink wat klappen kunnen incasseren.
Benieuwd hoe een golfbal er vanbinnen uitziet? De makers van ‘What’s inside?’ hebben een video gewijd aan het open snijden van golfballen.
Zijn dure golfballen nou echt beter dan goedkope golfballen?
Ja, ‘premium’ golfballen met meerdere lagen presteren over het algemeen beter dan goedkope één of twee laags golfballen. De duurdere golfballen presteren beter omdat ze geoptimaliseerd zijn voor iedere slag. Wanneer je een korte wedge slag over hebt, ‘spinnen’ duurdere ballen van ‘Urethane’ makkelijker omdat ze zachter zijn. Spin zorgt ervoor dat de bal sneller stopt wanneer je de green raakt. Vanaf de tee gaan duurdere ballen vaak ook verder aangezien ze een speciale ‘Surlyn’ laag hebben die harder is.
Dit klinkt allemaal mooi, maar heb je er ook wat aan als net begint met golf en een hoge handicap hebt? Golf Digest heeft een onderzoek uitgevoerd door gemiddelde golfers met verschillende swingsnelheden met dure en goedkope ballen te laten afslaan. Wat bleek: Vanaf de tee scheelde het ongeveer 5 meter qua afstand. Het echte verschil was te merken rondom de green. De duurdere drie laags golfballen presenteerden beter rondom de greens. Putts en chips waren consistenter en stabieler. Aangezien je de meeste punten kan pakken of verspillen rondom de green, is de investering in een duurdere golfbal dus zo gek nog niet.
Lake balls: gebruikte golfballen
Je hebt het vast wel eens gezien bij de receptie van de lokale golfbaan: Tweedehands golfballen, ook wel lake balls genoemd. Lake balls zijn golfballen die (de naam doet het al vermoeden) over het algemeen uit waterhindernissen gehaald worden. Lake balls zijn soms ook ‘Forest balls’ aangezien de lake balls ook uit bossen, struikjes en hoog gras gehaald worden.
Wanneer je een beginnende golfer bent kan het nooit kwaad om een doos lake ballen te bestellen. Zoals elke beginnende golfer zal je golfballen in het water en het bos gaan slaan. De prijzen van lake balls variëren tussen de 0,20 cent en 1 euro per golfbal. Ter vergelijking, nieuwe golfballen kosten al snel 2 euro per stuk. Dit maak je dag een stuk minder zuur wanneer je onverhoopt tien ballen kwijt raakt.
Let wel op! Wanneer golfballen voor een langere periode in het water hebben gelegen kan er water in de golfbal trekken. Hierdoor kan de bal wat minder accuraat worden dan zijn onbespeelde broer. Vraag bij de aanschaf van de lake balls naar de herkomst van de ballen. Wanneer de golfballen gevonden zijn op de golfbaan zelf zullen ze enkel cosmetische afwijkingen hebben.
Hoe moet ik bepalen hoeveel ik moet uitgeven aan golfballen?
Geef zoveel uit als je kan, en waar je je fijn bij voelt. Ben je een beginnende golfer en is je techniek nog niet helemaal stabiel? Ga dan voor de goedkopere ballen of tweedehands golfballen. Grote kans is dat je er een aantal kwijt raakt en duurdere ballen betekenen voor jou niet altijd dat je ook beter gaat spelen. Merk je dat je beter wordt maar blijf je de greens missen? Probeer dan eens een duurdere bal met meer lagen. Kies de bal die goed bij je spel past en blijf hier ook mee spelen!
https://www.youtube.com/watch?v=9nd-72asNX0
Golfbal feitjes
- Een golfbal mag niet meer wegen dan 46 gram.
- In de Verenigde Staten wordt er jaarlijks meer dan 600.000.000 dollar uitgegeven aan golfballen.
- Als een bal sneller dan 76,2 meter per seconde kan afleggen tijdens het testen, wordt het beschouwd als een illegale golfbal door de United States Golfers Association (USGA).
- Een vuile golfbal kan sterke invloed hebben op de balvlucht omdat de bal dan minder aerodynamisch is.
- De snelste golfbal ooit gemeten had een snelheid van meer dan 328 kilometer per uur! Ter vergelijking, het record voor een Formule 1 auto ligt op 379 kilometer per uur.
Lees ook
Ledendag op 14 september 2024
Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.
Putten & Shortgame Masterclass
In September organiseert de Golfschool i.s.m. de Premium Partners een Masterclass voor spelers met een hcp van 20-36 en hvp 37-54. Doe je mee?
ANWB Golfers maken kennis met Old Grand-Dad
Op maandag 22 juli heeft ANWB Golf samen met Stichting Old Grand Dad en Golfclub Amelisweerd de Old Grand-Dad Golfdag georganiseerd.