Skip links

Golfbal chippen hoe werkt het

Golftechniek: Chippen

Wanneer je lange afslagen nog net niet precies genoeg zijn, zal je af en toe de bal naast de green slaan. Het is van belang dat je deze korte slagen (chips) onder de knie gaat krijgen om je scores te kunnen redden. Hoe doe je dat nou?

Wanneer je lange afslagen nog net niet precies genoeg zijn, zal je af en toe de bal naast de green slaan. Het is van belang dat je deze korte slagen (chips) onder de knie gaat krijgen om je scores te kunnen redden. Chippen doe je over het algemeen over een afstand van maximaal +- 20 meter. Wanneer je je chips goed onder controle krijgt kun je er voor zorgen dat je niet twee, maar één putt overhoudt. Goed chippen kan je helpen om meer PAR’s te maken!

Chippen is voor een groot deel gevoel. Het is van belang dat je daarom een goede set-up aanhoudt om een stabiele basis te creëren. Wanneer je beginstand constant is, kun je vanuit dit punt de chipslagen oefenen. Het is belangrijk dat je veel chipslagen oefent om de juiste lengte van je ‘swing’ door te krijgen. Met een constante swinglengte bereik je gevoel voor de juiste afstand op de green.

Waar denkt Joost Luiten aan tijdens het chippen?


Een goede balans en stabiele stand voordat je gaat chippen is belangrijk. Zorg ervoor dat ongeveer 60% van je gewicht zich op je linkerbeen bevindt. Hang daarnaast licht in je bovenbenen. Hierdoor kun je je schouders zoveel mogelijkheid ontspannen. Spanning zorgt altijd voor een geforceerde slag en slecht balcontact. Zorg er daarnaast voor dat je voeten evenwijdig staan, de golfbal dient precies in het midden te liggen.

Zorg ervoor dat de druk in je grip bij beide handen ongeveer gelijk is. Phil Mickelson zegt dat de gripdruk bij het chippen iets hoger mag zijn dan bij het uitvoeren van een 'normale golf swing'. Vervolgens zitten de handen, zoals bij iedere golf swing, voor de binnenkant van je voorste bovenbeen. Wanneer alle posities correct zijn zal je merken dat je met je schouders een rustige pendule beweging kan maken. Deze mini golfswing zal ervoor zorgen dat je de bal goed raakt!

Beelden zeggen meer dan woorden. Hieronder is een reeks “chip instructie video’s” te vinden van de broers Wouter & Floris de Vries. De broers vertellen alles over het chippen: de set-up, het balcontact, variëren in hoogte en hoe je veel backspin krijgt. Kijk naar het eerste deel van vier video's over beter chippen.

In deze tweede van vier instructievideo's leggen ze de nadruk op de beweging tijdens het chippen. Controle over het clubblad en goed balcontact krijgt je door te draaien vanuit het lichaam want de handen zijn veel moeilijker te controleren. En Wouter en Floris geven drills die je helpen voortaan perfecte chips te slaan.

In de onderstaande derde van vier instructievideo's aandacht voor het controleren van de hoogte bij het chippen.

In deze vierde van vier instructievideo's aandacht voor het controleren van backspin bij het chippen.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

  • Win met anwb golf

    Winactie 2024

  • 2022 ANWB GOLF OPENINGSWEDSTRIJD 15
  • Golfclub drenthe anwb

    De Bartje Cup 2024