Skip links

Wat kost golf

Wat kost golf?

Wil je starten met golf? Dan zal je een aantal zaken moeten aanschaffen. Daarnaast wil je ook golflessen volgen.... En die greenfee, hoeveel kost die nou eigenlijk? Wil je een goede inschatting wat golf ongeveer kost? Lees dan verder!

Wil je starten met golf? Dan zal je een aantal zaken moeten aanschaffen. Daarnaast wil je ook golflessen volgen.... En die greenfee, hoeveel kost die nou eigenlijk? Wil je een goede inschatting wat golf ongeveer kost? Lees dan verder!

De golflessen

Iedere golfclub beschikt over een eigen variant aan lespakketten voor beginners. Als je een golfles wilt volgen, beginnen deze vaak met een kennismakings(groeps)les. De gemiddelde kosten van een kennismakingsles zijn +- € 20,-. Wat betreft de individuele reguliere lessen ligt de gemiddelde prijs rond de € 50,- per 50 minuten. Er zijn golfclubs die ook aan meerdere mensen tegelijk les geven. De kosten per persoon liggen hierbij uiteraard lager. De kosten van een groepsles zijn afhankelijk van de groepsgrootte.

Voor een individuele les is een tijdsduur van 30 minuten ideaal. Het is gebleken dat mensen na +- 30 minuten nieuwe informatie minder makkelijk opnemen. Golf is een complex spelletje, het is verstandig om niet alles in een les te willen leren. Dit in tegenstelling tot de groepslessen, waar de onderlinge interactie hoger ligt vanwege de tijd die je hebt om te oefenen.

Tip: Als je naar de kosten van golflessen informeert is het handig om meteen te vragen of de oefenballen en het gebruik van materiaal in de totale prijs is opgenomen. Dit is niet altijd het geval!

Uit ervaring blijkt dat zodra je net begint met lessen, het leuker en vaak ook leerzamer is om de golflessen in groepsverband te volgen. Naast dat je goed leert golfen ontmoet je meteen golfers van hetzelfde niveau!

Heb je niet veel tijd maar wil je toch starten met golfen? ANWB Golf organiseert in samenwerking met Golfpark de Star twee daagse handicap 54 cursussen door heel het land. Vanaf € 119,- ben je een heel weekend onder de pannen. De pro’s van Sportpark de Star leren je alle kneepjes van het golfspel om met een goede basis je golf carrière te starten.

Inhoud van de cursus:

10 uur golfles

Theorieles

Theorie examen

Praktijkexamen


Het materiaal

Op veel golfbanen kan je als beginnende golfer golfclubs huren of lenen. Als je lessen volgt is dit vaak gratis. Per golfbaan kunnen de mogelijkheden en het huurbedrag aanzienlijk verschillen. Er zijn golfbanen die een huurovereenkomst voor een langere periode aanbieden. Hierdoor weet je zeker of de golfclubs goed bij je passen of niet.

Het aanschaffen van een beginnersset kost hooguit een paar honderd euro. Dit is afhankelijk van het merk, materiaal en het aantal golflubs. Voor ervaren spelers kunnen de kosten voor clubs oplopen tot boven de duizend euro. Besef daarom dat het aanschaffen van een golfset een grote investering is die langer mee moet gaan. Om ervoor te zorgen dat je langer met je clubs kunt spelen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de clubs passen bij jouw type spel. Het is verstandig om de clubs passend te maken door de clubs te "fitten" bij een erkende golfshop.

Daarnaast moet je rekening houden met bijkomende materiaalkosten. Denk hierbij aan golfballen en een golftas en misschien een bijbehorende golftrolley. Deze producten verkopen ze in allerlei soorten en maten, waardoor de prijzen bij iedere winkel anders zijn. Bij een reguliere golfshop zoals Jumbo Golfwereld verkopen ze deze producten voor een schappelijke prijs.

Daarnaast moet je ook een zakje tees (bij je afslag leg je hier je bal op) en een pitchfork (om je pitchmarks te herstellen) aanschaffen.

Indicatie van de kosten:

 • Golfset + tas (beginners) € 300,-
 • Golftrolley (geen must) € 100-200,-
 • Golfballen € 30,-

Golfkleding

Zowel een beginnende speler als een ervaren speler is niet verplicht om veel geld te investeren in een groot golfkleding assortiment. Het is belangrijk om comfortabele kleding aan te trekken die goed bij de verschillende weersomstandigheden past.

Tip: Het is niet overal meer verplicht maar over het algemeen wordt golf gespeeld in een polo. Een shirt met een kraag is daarom aan te bevelen.

Het is wel belangrijk om een paar golfschoenen te kopen. Goede golfschoenen zorgen voor een stabiele houding bij het slaan. Met goede schoenen wordt het eenvoudiger om je techniek te verbeteren. Daarnaast zijn golfschoenen voorzien van spikes. Door spikes heb je meer grip en heb je minder kans om de green kapot te maken. De kosten voor golfschoenen liggen tussen de € 60,- en de € 200,-, afhankelijk van het merk.

Verder is het dragen van golfhandschoenen belangrijk voor een betere grip en het voorkomen van blaren op je handen. Een golfhandschoenen kan je voor gemiddeld € 15,- krijgen. Er zijn ook nog andere golfaccessoires, zoals zonnebrillen golfhorloges en afstandsmeters die je tegen kan komen in de golfwinkel. Dit zijn echter geen must haves als je net begint met golfen.

De greenfee

Wil je een dag golfen? In de meeste gevallen moet je een greenfee aan de golfclub waar je wilt spelen betalen. Dankzij deze bijdragen en de lidmaatschapsgelden kan de golfclub het onderhoud van de golfbaan betalen. De hoogte van de greenfee hangt af van verschillende zaken, zoals het aantal holes op de golfbaan en de kwaliteit/exclusiviteit van de golfbaan.

De goedkoopste tarieven voor greenfee vind je bij pitch & putt-banen. Bij deze banen betaal je ongeveer € 15,- greenfee om een dag te golfen. De tarieven voor 9 holes golfbanen starten vanaf ongeveer € 25,-. De greenfee voor 18 holes banen start vanaf € 40,-, maar dit kan oplopen tot boven de € 100,-. Let op: Er zijn veel golfbanen die hogere tarieven hanteren in de weekenden.

Tip: veel golfbanen hanteren greenfeekortingen, zoals in de daluren of in het naseizoen. Bezoek daarom altijd de website van de golfbaan om te kijken welke actuele kortingen actief zijn!

Tip 2: Leden van ANWB Golf genieten van minimaal 10% korting op meer dan 100 golfbanen in Nederland. Daarnaast biedt ANWB Golf ook tijdelijke (exclusieve) golf deals aan!

Het lidmaatschap

Als je lid bent van een golfclub, geniet je van veel voordelen! Denk hierbij aan het meedoen aan clubtoernooien en de NGF Competitie. Wil je lid worden van een golfclub? Bekijk dan of het financieel in jouw plaatje past. Vraag jezelf eens af of vaak golft en of je nu, door het lidmaatschap, vaker per jaar gaat golfen of niet.

Wat kost een golflidmaatschap? Er is niet echt een gemiddelde prijs van de lidmaatschapsgelden te geven, omdat deze tarieven sterk uiteen lopen. Daarnaast zijn er ook nog eens clubs die met aandelen werken, of met inschrijfgelden. Met betrekking tot de jaarlijkse contributie varieert dit van enkele honderden euro´s tot duizenden euro´s. Tegenwoordig bieden veel clubs een flexibel lidmaatschap aan. Dit flexibele lidmaatschap is afgestemd op de wensen van diverse doelgroepen.

Wil je niet gebonden zijn aan een golfclub, maar iedere keer op een andere baan spelen? ANWB Golf is een golfclub bedoeld voor de steeds sneller groeiende groep ‘vrije golfers’, oftewel golfers die niet lid zijn van een vaste golfclub met een golfbaan. De jaarlijkse contributie is € 73,-. Voor dit bedrag krijg je onder andere:

 • Lidmaatschap NGF inclusief WA-verzekering
 • Online NGF handicapregistratie via onze website
 • Meedoen aan wedstrijden en opleidingen van ANWB Golf
 • Meedoen met ANWB Golf ledendagen
 • Korting op ruim 100 golfbanen in binnen- en buitenland
 • € 25,- korting per boeking bij Pin High Golftravel

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  Ledendag bij De Hoge Dijk op zaterdag 20 juli

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.