Skip links

Course management golf sport

Verlaag je handicap met beter course management

In het ANWB Golf Clubhuis publiceren we regelmatig blogs van onze leden. We trappen af met een artikel van Hilbert Ykema van bogeygolf.nl. Hij schrijft over de rol van course management in je golfspel. Hilbert deelt zijn persoonlijke ervaring, tips & tricks.

Wat is course management?

Course management gaat over het maken van de juiste beslissingen in de baan. Speel je met de juiste club en haal je zoveel mogelijk het ‘gevaar’ uit het spel zoals het vermijden van bunkers en waterhindernissen.

Course management strategie

Met de juiste course management strategie kun je je score en handicap snel verlagen. Maar als je tegen beter weten in opportunistische keuzes blijft maken, dan heeft dat een nadelig effect op je scores.

Je strategie op de tee-shots, approach-shots en andere facetten zijn de belangrijkste elementen die grotendeels bepalen hoe je ronde verloopt. Er is veel discipline nodig om de verleiding te weerstaan om een slecht schot of ligging direct te willen herstellen. Het is daarom belangrijk dat je vasthoudt aan je strategie.

Tee shot: de start van goed course management

Het afslaan van de tee is wellicht het meest belangrijke schot van elke hole. De afslag bepaalt bij veel golfers de mentale staat voor het verdere verloop van de betreffende hole. Een tee-shot dat midden op de fairway landt kan je vleugels geven. Maar een slechte afslag kan vanaf de eerste hole zorgen voor een negatieve mindset voor die hole en zelfs voor je hele ronde.

Onthoud dat er veel meer te verliezen is met een mislukt tee-shot dan dat er te winnen is met een goede afslag. De strategie is eenvoudig: een tee-shot van 135 meter met een ijzer of hybride op de fairway heeft een veel groter voordeel dan een drive van 175 meter met je driver in probleem gebieden.

Speel vanaf de juiste tee

Sinds 2012 is het toegestaan om zelf te bepalen vanaf welke kleur tee je een (qualifying) ronde gaat spelen. Het is aan te bevelen dat je van de kleur tee speelt die het beste bij je spelniveau past. Als beginnende golfer past de rode tee mogelijk beter bij je dan de gele tee. De afstand tot de hole is immers korter en in de regel heb je minder te maken met hindernissen of lastige gebieden. Dit heeft een positieve invloed op je mindset en verhoogt het speelplezier.

Als je van de verkeerde tee speelt (te lang), dan is de kans groter dat je ‘agressiever’ gaat spelen. De kans op fouten wordt daarmee groter.

Als je gebruik maakt van de app GOLF.NL dan geeft die op basis van je handicap een advies vanaf welke kleur tee je het beste kan spelen en anders kun je onderstaande richtlijn aanhouden:

 • handicap 37 t/m 54 : oranje
 • handicap 29 t/m 26 : rood
 • handicap 20 t/m 28: blauw
 • handicap 4.4 t/m 19.9 : geel
 • handicap t/m 4.3 : wit

Houdt de bal in het spel

Een extra 20 meter bij je afslag is misschien wel heel aantrekkelijk, maar het brengt ook onderdelen van de golfbaan in het spel die je misschien beter kunt ontwijken. Een langere club met een lagere loft brengt vaak (fairway)bunkers, waterhindernissen of bomen in het spel. Simpelweg omdat golfbanen ontworpen zijn om je te verleiden …

Het gaat dus niet alleen om afstand! Je hebt natuurlijk een driver in je tas om de bal zo ver mogelijk te spelen. Maar om daar profijt van te hebben moet je eerst de driver onder controle hebben voordat je consistent langere afstanden slaat. Wanneer je niet consistent bent met je driver dan kun je deze misschien beter wat vaker in je tas laten en afslaan met een ijzer of fairway wood.

Het belangrijkste is om de bal in het spel te houden en het is makkelijker om een PAR of birdie te maken vanaf de fairway dan vanachter een boom of vanuit de rough.

Maak vrienden met één golfclub

Zorg er voor dat je ‘vrienden’ wordt met één van je golfclubs naast je driver. Dit kan bijvoorbeeld een hybride zijn of één van je ijzers. Het is belangrijk dat je ervan overtuigd bent dat die club je nooit in de steek laat en dat je geen negatieve ‘swing thoughts’ hebt bij deze club. Zo kun je vol vertrouwen afslaan, ongeacht hoe beroerd je die dag aan het spelen bent.

Hiermee voorkom je dat je uit de bocht vliegt en werk je aan het herstel van je zelfvertrouwen.

Wees specifiek in waar je terecht wil komen

Je brein is een task master en gespecialiseerd in het uitvoeren van een taak. Voorwaarde hierbij is dat wel duidelijk moet zijn wat die taak inhoudt. Als je brein weet wat het moet doen dan voert je lichaam dat uit. Hierbij is het belangrijkste dat je exact bepaalt waar je terecht wil komen.

Het exact bepalen waar je terecht wil komen is de mentale voorbereiding en zorgt ervoor dat je brein gefocust is. Maak dit een onderdeel van je pre-shot routine. Als je die niet hebt zorg dan dat je er eentje krijgt. Dat zal je ook meer consistent maken bij de afslag, maar ook door de baan en op de putting green.

Er zijn genoeg doelen op de golfbaan te vinden waar je je op kan richten. Dit kan een boom in de achtergrond zijn, een afstandsmarkering of iets anders op de baan waar je op kan focussen.

Wees specifiek met je target, committeer je daaraan en focus op dat punt tijdens je pre-shot routine. Als je geen specifiek doel kiest dan is het resultaat van je swing daar meestal ook naar.

Target bepalen en club-selectie

Het bepalen van met welke club je gaat spelen is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Er zijn twee zaken waar je rekening mee moet houden:

 1. wat moet je ontwijken;
 2. wat is de meest veilige plek om aan te spelen. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier zeker op van toepassing.

Hierbij is het belangrijk dat je de afstanden tot 'probleemgebieden’ en ‘veilige gebieden’ weet en welke afstanden je slaat met je verschillende golfclubs. De afstanden op de baan kun je makkelijk bepalen met een afstandsmeter of golfhorloge. Bij de meeste golfbanen is er vaak ook wel een caddieboekje beschikbaar, maar dat is wel wat lastiger in gebruik.

De afstanden van je club kun je het gemakkelijkste bepalen op de driving range aan de hand van de afstandsmarkeringen. Wees daarbij wel realistisch en maak niet je beste afslagen leidend voor het bepalen van de afstand van je club. Bij sommige driving ranges zijn er launch monitors beschikbaar die de carry en total distance weer kunnen geven. Carry heeft betrekking op de vlucht en total distance is de carry inclusief uitrol.

Wanneer je de afstand weet tot je doel, dan kun je op basis daarvan de juiste club kiezen en je volledig committeren aan je keuze.

De approach van de green

Bij het aanspelen van de green speelt eigenlijk hetzelfde als het afslaan vanaf de tee-box:

 1. waar zit het gevaar?
 2. wat is veilig om aan te spelen?

Golfbaan ontwerpers zorgen ervoor dat de green verdedigd wordt door bijvoorbeeld bunkers, waterhindernissen of glooiingen. Bij het aanspelen van de green is het verstandig om die elementen zoveel mogelijk uit het spel te halen en om te bepalen waar je de green het veiligste kunt missen. Met een agressieve approach vergroot je ook hier de kans dat je in de problemen komt met extra slagen als gevolg.

Zorg dat je op de green terecht komt

Het aanvallen van de vlag met je approach is niet een doel op zich, het is veel effectiever om ervoor te zorgen dat je op de green terecht komt en van daaruit met een twee-putt de hole afmaakt. Bovendien kan er met pitch of chip veel meer misgaan als je de green hebt gemist dan wanneer je een lange putt moet maken.

Op de green

Putten is wellicht het meest onderschatte en moeilijkste onderdeel van golf. Om een succesvolle putt te maken zijn drie dingen minimaal van belang:

 1. je moet de lijn goed lezen;
 2. je moet de bal met de juiste snelheid raken;
 3. je moet de bal op de juiste manier raken.

Als deze drie zaken in orde zijn is dat nog garantie voor succes. Je hebt ook de maken met de situatie op de green zoals niet herstelde pitchmarks, wind, dauw, regen en zelfs de richting waarin het gras groeit!

Putten is dus niet zo makkelijk als het lijkt, maar des te meer je oefent des te meer geluk je zult hebben! 😉 Kijk maar eens naar onderstaande statistiek waarin is weergeven welk percentage verdeeld naar afstand en niveau er wordt uitgeholed:

Course Mangement Putten


Uit bovenstaande statistiek wordt duidelijk dat vanaf één meter en verder de kans om met één putt uit te holen snel afneemt. En met de wetenschap dat slechts 9% van alle Nederlandse golfers een handicap van 20 of lager hebben, het niet aannemelijk is dat je veel putts zult maken met slechts één stroke. Een putt maken vanaf anderhalve meter is daarmee best wel goed!

Om je score te verbeteren is het veel belangrijker om een drie-putt te voorkomen dan het maken van één-putt. Bij goed course management probeer je binnen één meter van de hole te komen. Bij voorkeur iets voorbij de hole. Dan heb je in ieder geval de kans gehad om uit te holen, maar je ziet ook hoe de bal na de hole verder rolt. Daar kun je dan bij de volgende poging rekening mee houden.

Uit de problemen komen hoort ook bij course management

Bij goed course management probeer je zoveel mogelijk lastige liggingen te voorkomen, maar niemand heeft de golfbal 100 procent onder controle. Als je onverhoopt toch in een situatie terecht komt met een moeilijke of slechte ligging, dan wil je vaak instinctief die fout zo snel mogelijk herstellen en het liefst zonder verlies van afstand bij je volgende slag.

Hoe je met deze situatie omgaat is vaak bepalend voor het verloop van je ronde en de scores op je kaart. In je achterhoofd weet je wel wat de verstandige keuze is om te doen. Namelijk de bal naar een plek spelen van waaruit je weer ‘normaal’ verder kan. Toch ben je vaak met je hoofd al bij de vlag en aan het uitrekenen of er nog een (persoonlijke) PAR in zit.

Wanneer je je laat leiden door de score, dan is de kans groot dat je ervoor kiest om toch all-in te gaan en probeert je fout te herstellen met alle desastreuze gevolgen van dien.

Take your medicine

Als je wel eens golf op TV hebt gekeken dan heb je de Engels sprekende commentatoren vast wel eens ’take your medicine’ horen zeggen wanneer een golfer in een lastige situatie terecht is gekomen. Daarmee bedoelen ze schik je naar je lot en accepteer de situatie zoals deze is. Zorg ervoor dat je bal weer in het spel komt en neem je verlies! Dat is in de meeste gevallen de verstandigste keuze om te maken.

Course management samengevat

 • Speel vanaf de kleur tee die past bij jou afslag afstand
 • Ga niet voor maximale afstand, maar houdt de bal in het spel
 • Maak vrienden met één golfclub: je zogenaamde go-to club als het lastig is
 • Wees specifiek in waar je terecht wil komen
 • Zorg dat je een pre-shot routine hebt en doorloop deze altijd!
 • Bepaal wat je wil ontwijken en wat je veilig kan aanspelen
 • Weet welke afstand je moet slaan
 • Ken de afstanden van je golfclubs
 • Val de green aan en niet de vlag: zorg dat je op green komt
 • Putten is moeilijk: ga uit van een twee-putt
 • Putt met als doel om binnen één meter van de hole te komen
 • Putt het liefst iets voorbij de hole, anders heb je nooit een kans gehad om uit te holen
 • Bij slechte ligging: take your medicine, altijd!

Dit artikel is ook verschenen en te lezen op bogeygolf.nl.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  Ledendag bij De Hoge Dijk op zaterdag 20 juli

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.