Skip links

Golfgrip

Golf grip: De basis

Een goede golf grip is de basis voor een goed golfspel. Je handen sturen het clubblad naar de bal. Als de handen niet op de juiste plek zitten, is het goed raken van de bal slechts een kwestie van geluk hebben! Maar hoe werkt dat nou, een goede golf grip?

Een van de beste golfspelers ooit, Ben Hogan, schreef in zijn welbekende boek: '''Good golf begins with good grip.'' Vertaald: goed golfen begint met een goede grip. Dit is het fundament van veel hedendaagse topgolfers geworden. Vergeet deze spreuk nooit, want Ben Hogan had gelijk!

Je handen sturen het clubblad naar de bal. Als de handen niet op de juiste plek zitten, is het goed raken van de bal slechts een kwestie van geluk hebben. Het hebben van een goede grip is dus echt van belang wanneer je goed en consistent de bal wilt raken. Hieronder wordt in een aantal stappen beschreven hoe je gemakkelijk een goede grip kunt aanleren. Dit geldt allemaal voor rechtshandige spelers. Mocht je linkshandig zijn, dan moet je links en rechts even omdraaien.


Golf grip: De golfclub in de juiste stand
Op vrijwel alle grips van golfclubs staan letters of strepen. Houd de club met het clubblad naar boven in een verticale stand in de rechterhand. Als je nu omhoog kijkt zie je dat de onderste rand van het clubblad op lijn met je schouder staat. Blijf tijdens het oefenen de club verticaal houden omdat deze anders kan gaan wiebelen en onstabiel wordt.Golf grip: Met de linkerhand de club pakken
Het is nu de bedoeling dat de club met de linkerhand wordt gepakt. Je duim moet recht naar de letters wijzen en er moet eronder een stuk van een centimeter uit steken. Het is erg belangrijk dat echt de duim naar de letters wijst. Als je swing groter wordt kan je de club nog onder controle houden

Golfgrip


Golf grip: Sluit de rechterhand aan op de linkerhand
Als je nu de golfclub iets omhoog houdt en langzaam laat zakken, voel je als het goed is wat spanning komen op de linker onderarm. Sluit de rechterhand langzaam aan op de linkerhand. Je doet het goed als je de rechterduim en de rechterwijsvinger los van de club kan bewegen. Als je de club op deze manier vastpakt, voel je echt dat alles goed in balans is. Je linkerhand zit als het ware om de club heen en de rechterhand biedt ondersteuning aan de linkerhand.Golf grip: De basisbeweging van het golfen
Als je met gestrekte armen de golfclub heen en weer beweegt zal je als het goed is kunnen voelen dat de club niet wiebelt in je handen. Dit is dan ook de ideale positie om een rustige beweging te maken met het lichaam vanuit de schouders. Dit is de basisbeweging voor een goede golfswing, vanuit deze positie kan je andere posities leren.

Het tweede doel van deze basisbeweging is eigenlijk om te voelen waar het echt om gaat bij het slaan. Het gaat er namelijk allemaal om dat je een goede beweging maakt van rechts naar links. Het draait er eigenlijk allemaal om dat je de juiste draaibeweging maakt en genoeg kracht zet.

Golfen hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je de juiste grip eenmaal onder de knie hebt, zal je leren waar golfen echt om gaat en wat nodig is om een goede golfer te worden. Het is wel belangrijk dat je het golfen niet onderschat: het is namelijk nog best wel lastig!

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Hoge Dijk

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.