Nieuwe golfregels in 2019
Vanaf 1 januari 2019 zijn er nieuwe golfregels in werking getreden. De golfregels zijn eenvoudiger en minder streng geworden.
Vanaf 1 januari 2019 zijn er nieuwe golfregels in werking getreden. De golfregels zijn eenvoudiger en minder streng geworden. Geef toe, soms waren de golfregels behoorlijk complex. De R&A en USGA waren het hier mee eens en hebben al in 2017 een regelmodernisering aangekondigd. Sinds begin maart 2018 zijn de regels bekendgemaakt en gepubliceerd. De golfregels zijn makkelijker te begrijpen en toe te passen, zodat de sport aantrekkelijker en toegankelijker is voor nieuwkomers.
We zetten de nieuwe golfregels van 2019 voor je op een rij:
Maximaal 3 minuten naar je bal zoeken.
Voorheen mocht je vijf minuten zoeken naar je bal. In praktijk kon dit voor de flight erachter als erg lang ervaren worden en zelfs tot frustraties leiden. Om deze reden is de tijd voor het zoeken naar een bal teruggebracht naar drie minuten.
Oneffenheden op de green repareren
Je kent het wel, je wil gaan putten maar je ziet flinke schade aan de green door bijvoorbeeld spikemarks van de voorgaande flight of een enthousiaste eend. Jammer joh, voorheen mocht je deze schade niet repareren. Zelfs het aanraken van de green mocht niet. In 2019 mag je schade op de green gelukkig gewoon repareren. Wel zo eerlijk toch?
De vlag mag in de hole blijven
Voorheen moest je de vlag altijd uit de hole halen, of iemand de hole laten bewaken wanneer je vanaf de green putte. Putte je toch en raakte je de vlaggenstok? Twee strafslagen! Vanaf 1 januari 2019 mag je de vlag gewoon laten staan en putten. Het raken van de vlaggenstok levert je geen twee strafpunten meer op.
Droppen vanaf kniehoogte
Voorheen moesten we een bal met een gestrekte arm vanaf schouderhoogte recht naar beneden laten vallen. In praktijk zorgde dit er vaak voor dat een bal weer weg stuiterde of rolde, wat weer leidt tot andere moeilijke regelsituaties. Daarom moet er vanaf 1 januari 2019 gedropt worden vanaf kniehoogte. Het droppen vanaf kniehoogte moet er voor zorgen dat het dropproces meer consistent en eenvoudiger wordt. Echter, er blijft toch toevalligheid bestaan waar de bal eindigt.
Double hit: Geen strafslag
Vooral beginners hebben er mee te maken: de double hit. Een double hit is wanneer je de bal in een slag twee keer raakt. Voorheen moest je één slag en een strafslag noteren. In 2019 hoef je de strafslag gelukkig niet meer te noteren.
Local rule voor bal verloren of out of bounds
Tijdens fun rondjes wordt het in praktijk al veelvuldig gedaan, maar in 2019 is het een officiële regel: je bal droppen waar je out of bounds hebt geslagen. In 2019 kunnen wedstrijdcommissies en golfbanen een plaatselijke regel invoeren die het toelaat dat een speler de bal mag droppen (met een bijtelling van twee strafslagen) in de buurt waar de bal verloren is geraakt. De bal mag gedropt worden op kort gemaaid gras in de buurt waar de bal out of bounds ging. Eerder moest je wanneer je een bal niet meer kon vinden nog teruglopen naar de plek waarvandaan je geslagen had, plus een strafslag. Wanneer dit een houten-3 is, kon dit zomaar betekenen dat je 250 moet terug moet lopen. Niet ideaal natuurlijk!
Good bye waterhindernissen, hello penalty areas
Waterhindernissen heten in 2019 'penalty areas'. Penalty area’s bestaan niet meer alleen uit water, maar mogen ook gebieden met woestijn, jungle, moeras, ijs, rotsen en dergelijke zijn. Deze gebieden mogen dus gemarkeerd worden met rode of gele paaltjes en dat geeft spelers de mogelijkheid om bij een bal in een penalty area een drop te nemen (met strafslag).
Grond aanraken in penalty areas
In de zogeheten ‘penalty areas’ (gebieden met water, woestijn, jungle, etc.) wordt het bewegen van losse natuurlijke voorwerpen of het aanraken van de grond of water niet bestraft. Je mag in 2019 dus gewoon je club op het ijs plaatsen als je op een bevroren vijver ligt.
Eenvoudiger uit de bunker
Je kent het wel, je bal ligt in de bunker naast een vrij grote steen. Jammer, die mocht je niet weghalen en je moest je net gekochte clubs flink toetakelen om je bal te spelen. Tegenwoordig mag je losse voorwerpen in de bunker en het zand aanraken met je club of hand. Echter, je mag nog steeds niet grounden in de directe buurt van je club. Als je bij het weghalen van een steentje de bal beweegt krijg je alsnog één strafslag. Ligt je bal diep geplugd in een doorregende harde bunker? Nu mag je een bal onspeelbaar verklaren en met een bijtelling van twee strafslagen je bal buiten de bunker spelen.
Niet meer meten met de putter
Als je een belemmering ontwijkt dus 'relief neemt' mag je afhankelijk van de situatie, één stoklengte of twee stoklengtes meten met de langste club in de tas, maar niet meer met de putter. Dit was voorheen wel nog het geval.
Een samenvatting van de nieuwe regels met video uitleg is nu al te vinden op randa.org or usga.org/rules
Lees meer:
Lees ook

ANWB Golf steunt Stichting Old Grand-Dad ook weer in 2025
Stichting Old Grand-Dad ondersteunt projecten die zich richten op helpen van jongeren met een beperking. Daarvoor zijn donateurs nodig. Old Grand-Dad (OGD) is daarom op zoek naar golfende grootvaders die hun steentje willen bijdragen. ANWB Golf helpt OGD daarbij en op 26 mei organiseert ANWB Golf samen met OGD een wedstrijd op Golfcentrum De Hoge Dijk. Dus golfende opa's van Nederland. Sla een balletje mee en draag je steentje bij 😉.
Direct aanmelden voor de wedstrijd doe je hier

Ledendag bij De Zaanse op zaterdag 10 mei 2025
Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze voor slechts €24,95. Bovendien krijg je ook nog een koffie ☕. Op zaterdag 10 mei 2025 zijn we te gast bij De Zaanse Golfclub in Wijdewormer (Noord-Holland).

Verslag van de Jort Schweppe Trofee 2025 (Openingswedstrijd)
Afgelopen zaterdag, 29 maart 2025, vond de openingswedstrijd van ANWB Golf plaats op de prachtige golfbaan De Hoge Dijk in Amsterdam. Met maar liefst 97 enthousiaste deelnemers was het een dag vol sportiviteit, plezier en mooie momenten waarbij het nieuwe golfseizoen werd geopend.