Skip links

Golf spelvormen

Golf spelvormen

Golf is in veel vormen te spelen, hieronder leggen we de meest voorkomende spelvormen uit.

Ondanks dat veel mensen denken dat er slechts een standaard 'golf' is, kan golf op veel manieren gespeeld worden. De meeste van ons kennen de spelvormen stableford en strokeplay. Stableford leer je tijdens het golfexamen en strokeplay wordt met name op de PGA- & European Tour gespeeld. Golf is in veel vormen te spelen, hieronder leggen we de meest voorkomende spelvormen uit.

1. Stableford

Stableford is de meest gespeelde spelvorm in golf. Stableford is een variant van golf die aan te raden is voor mensen die net beginnen met golfen. Een hole heel slecht spelen heeft minder consequenties voor je totale eindscore dan bij de andere spelvormen. Daarnaast is stableford een goede variant door de snelheid die je houdt in het spel. Stableford neemt namelijk minder tijd in beslag dan andere spelvormen. Dit komt omdat een speler de bal op moet pakken en geen score hoef te noteren wanneer er geen kans meer is tot scoren. De speler kan punten verdienen afhankelijk van de relatie met de PAR van de hole.

Bij stableford speelt iedere speler tegen de PAR van elke hole. PAR is een afkorting van 'Professional Average Result', dus ook wel het aantal slagen die een speler met handicap 0.0 nodig heeft om de golfbal in het hole te krijgen. Het aantal keer slaan waarbij men niet meer punten kan scoren hangt af van de handicap van het individu. Een slechte score op een bepaald hole weegt minder zwaar in de einduitslag van stableford.

> Meer informatie over Stableford punteltelling

2. Strokeplay

Men ziet Strokeplay ook wel als golf in zijn ‘oorspronkelijke’ vorm. Elke slag, dus ook de strafslagen die een speler nodig heeft om een bepaalde ronde uit te spelen, telt mee voor de einduitslag. Je mag de bal bij strokeplay dus nooit oppakken.

Bij strokeplay is de winnaar van het spel degene die uiteindelijk het minst aantal slagen nodig heeft gehad om de ronde uit te spelen. Als er met een handicapverrekening gespeeld wordt dan is de winnaar degene die netto minder slagen heeft gespeeld. Aan het einde van de ronde wordt de bruto score (exacte slagen gedurende de 18-holes) verrekend met de handicap van de desbetreffende golfer. Na handicap verrekening blijven de netto golf scores over.

3. Matchplay

Wanneer je speelt volgens matchplay kan je per hole een punt winnen. Wanneer je allebei dezelfde score noteert ‘half’ je de hole. Bij matchplay dient je de bal op te pakken indien je de hole niet meer kunt winnen. Je kunt op ieder moment tijdens het spelen van een hole de hole aan de tegenstander ‘geven’. De hole geven betekent simpelweg de hole opgeven. Dit bevordert het speltempo. Wanneer je matchplay speelt hoeven niet altijd alle holes van de baan uit te worden gespeeld. Wanneer je in een wedstrijd met matchplay meer holes voorsprong hebt dan dat er over zijn, ben je de winnaar en wordt het spel gestopt.

Wanneer je twee tegen twee speelt kan dit op twee manieren:

1. Elke speler speelt zijn/haar eigen bal (fourball), alleen de score van allebei de spelers samen tellen mee voor het punt.

2. De spelers hebben samen een bal (foursomes) en spelen deze om beurten.

Bekijk de laatste ronde van het Dell Matchplay toernooi:

4. Foursome

Tijdens de spelvorm ‘foursome’ zijn er twee teams ieder bestaand uit twee spelers. Ieder team heeft een bal en deze wordt om de beurt geslagen. De golfhandicap stelt men vast door de handicaps van beide spelers bij elkaar op te tellen en te delen door twee. Belangrijk is dat hierbij niet naar boven wordt afgerond. De winnaar is uiteindelijk het team dat de beste score behaalt op basis van de handicapverrekening.

5. Greensome

Greensome is een variatie op foursome. Bij greensome slaan alle spelers af met een eigen bal. Hierna besluit ieder team met welke bal ze verder willen spelen. Degene van wie niet bal is, moet de volgende slag slaan.

Dus: Patricia Par en Bogey Bob zijn een team tijdens het greensome spel. Patricia Par slaat een fantastische drive en Bogey Bob hooked de bal links de bosjes in. Bob moet dus de tweede bal slaan vanaf de plek waar Patricia haar bal sloeg!

Dit gaat om en om door tot de bal in de hole zit. Greensome is een erg leuk en interessante spelvorm van golf, alleen duurt het vaak wel wat langer aangezien iedere speler af moet slaan.

6. Texas scramble

Texas scramble is een vorm van golf die wordt gespeeld door twee verschillende teams. De Texas scramble teams kunnen bestaan uit twee of meer spelers, maar vaak wordt het door vier spelers gespeeld. Alle spelers slaan af vanaf de teebox, hierna kiezen de teamleden de best geslagen bal. De andere ballen worden opgepakt en binnen clublengte geplaatst, al niet dichter bij de hole.

Hierna slaan alle spelers de tweede bal vanaf de plek waar deze neer is gelegd. Na het landen van de bal kiest men weer de bal die er het beste voor ligt en weer legt iedereen zijn bal binnen clublengte van die beste bal.

Let op: Mocht een bal in een bepaalde hindernis worden gekozen, dan moeten alle andere ballen alsnog vanuit de hindernis gespeeld worden.

Op de green moet de bal zelfs gespeeld worden in een straal van tien centimeter van de gekozen bal. Maar, de plek mag niet dichter bij het hole zijn. Je dient de plek aan te geven met een marker. Nadat je iedere hole hebt gespeeld heb je dus 18 scores genoteerd. Het team die het minst geslagen heeft met de bal heeft gewonnen.

Let op: Van elke speler dient ten minste 4 keer de bal gekozen te worden met de beste positie. Zodoende kan Bogey Bob niet alleen maar vanaf de verre drives van Patricia Par spelen. Patricia zal ook strategisch vier afslagen van Bob moeten kiezen om verder mee te spelen. Dit moet tevens genoteerd worden op de scorekaart.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Hoge Dijk

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.