Skip links

Golf reglement wedstrijd

Uitgelegd: de golfwedstrijden van ANWB Golf

Voor veel golfers kan het intimiderend klinken: Meedoen aan een golfwedstrijd. “Maar ik ben toch helemaal niet in staat om een officiële golfwedstrijd te winnen?” Niks is minder waar! Het motto van de ANWB Golf wedstrijden luidt: iedereen is welkom, iedereen maakt evenveel kans op prijzen en gezelligheid staat voorop! We leggen graag uit wat je kan verwachten bij een ANWB Golf wedstrijd.

Voor veel golfers kan het intimiderend klinken: Meedoen aan een golfwedstrijd. “Maar ik ben toch helemaal niet in staat om een officiële golfwedstrijd te winnen?” Niks is minder waar! Het motto van de ANWB Golf wedstrijden luidt: iedereen is welkom, iedereen maakt evenveel kans op prijzen en gezelligheid staat voorop! We leggen graag uit wat je kan verwachten bij een ANWB Golf wedstrijd.

Sinds het oprichten van ANWB Golf zijn de golfwedstrijden populair en drukbezocht. De golfwedstrijden zijn erg belangrijk voor ANWB Golf. We hebben geen clubhuis of eigen golfbaan, dus het organiseren van wedstrijden is een goede manier om onze leden te zien en spreken. Daarnaast gebruiken veel leden van ANWB Golf de wedstrijden om elkaar te ontmoeten en samen onbezorgd te golfen. Door alle jaren heen hebben we veel ervaring opgedaan met het organiseren van gezellige golfwedstrijden.

Speelcategorieën

Ben je een beginnende golfer, of juist een lage handicapper? We houden de dag leuk en spannend door alle handicaps in verschillende categorieën in te delen. Over het algemeen worden de ANWB Golf wedstrijden in vier categorieën gespeeld. Namelijk:

 1. categorie A (max handicap 18,4) netto strokeplay
 2. categorie B (handicap 18,5 - 26,4) stableford
 3. categorie C (handicap 26,5 - 36) stableford
 4. categorie D (handicap 37 - 54) stableford

Je hoeft het dus nooit op te nemen tegen een speler die veel beter of slechter is. Tot en met handicap 18.5 wordt er gespeeld volgens de stableford puntentelling. De speler met de meeste stableford punten wint de wedstrijd in zijn of haar categorie. Het stableford systeem gebruik je ook wanneer je een normale golfronde speelt!

Handicap 18,4 en lager spelen via de netto strokeplay puntentelling. Elke slag, inclusief de strafslagen die een speler nodig heeft om een ronde golf te spelen, telt mee in de score. De winnaar is de speler die aan het einde van de ronde de minste slagen nodig heeft gehad. Aan het einde van de ronde wordt de handicap van de totale score afgetrokken, en worden de scores met elkaar vergeleken. De winnaar van de strokeplay categorie is de speler met de laagste score.

Hoe ziet de wedstrijddag er uit?

Stel, je starttijd is om 11:30. Er wordt van wedstrijdspelers verwacht dat ze ongeveer 45 minuten voor de starttijd aanwezig zijn om zich aan te melden, scorekaart in ontvangst te namen en uiteraard , indien gewenst, warm te slaan. Veel spelers komen vroeg om nog te genieten van een koffie en/of thee en de gezelligheid.

Een 18-holes golfronde in wedstrijdverband duurt tussen de 4-5 uur. Na het inleveren van de scorekaart duurt het wachten op de overige spelers en de prijsuitreiking tussen een half uur en uur. Deze tijd gebruiken de meeste spelers om samen een drankje te nuttigen en de dag te bespreken. Dit is afhankelijk van het aantal spelers en of je als eerste of als laatste bent gestart.

Reken er op dat je +- zes uur van huis bent. Je verlaat de golfclub dus ongeveer rond 17:30 uur.

Iedere categorie heeft een korte prijsuitreiking. Daarnaast wordt bij iedere wedstrijd speciale prijzen uitgereikt voor de Neary en de Leary. Daarnaast wordt er soms stil gestaan bij speciale prestaties van deelnemers zoals birdies, eagles of hole-in-ones.

Hoe schrijf ik mij in voor een ANWB Golf wedstrijd?

Je kunt je inschrijven voor een wedstrijd via Mijn ANWB Golf. Op de pagina “Wedstrijden” staan alle wedstrijden opgesomd. Wil je samen met een vriend golfen? Of kan je alleen vroeg in de ochtend starten aangezien later op de dag afspraken hebt? Geef dit dan aan in het opmerkingenveld. De wedstrijdcommissie probeert altijd de wensen van de spelers te honoreren.

Wanneer krijg ik de startlijst?

Over het algemeen ontvang je de startlijst tussen de drie en vijf dagen voor de wedstrijd. Op de startlijst staat hoe laat je tee-time is, met wie, en vanaf welke tees je speelt (soms start een wedstrijd vanaf de 10e hole).

Vallen er prijzen te winnen?

Uiteraard! Over het algemeen zijn er dozen met golfballen, handschoentjes, headcovers en cadeaubonnen te winnen. De prijzentafel verschilt per wedstrijd en golftour. De regel m.b.t. de prijzentafel is dat de gezelligheid van een wedstrijd belangrijker is dan het winnen van een prijs.

Wat is een golftour?

De golfwedstrijden van ANWB Golf vallen vaak in een “ Tour”. Een golftour is een reeks wedstrijden. De wedstrijdcommissie houdt de scores van alle individuele wedstrijden bij. Vaak is er ook een prijs te winnen voor de tour winnaar(es). Bijvoorbeeld bij de Jumbo wintertour powered by Jack Nicklaus. De hoofdprijs die in 2023 uitgereikt wordt is een reis naar de VS!

Heb je er al zin in gekregen? Bekijk alle golfwedstrijden snel!

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • Anwbgolf juridisch

  Update website ANWB Golf

  We hebben de afgelopen tijd achter de schermen gewerkt aan een grote update van de website.

 • Win met anwb golf

  Winactie 2024

  We hebben weer een winactie voor je! Wat moet je doen? Heel simpel, beantwoord de vraag. Onder alle goede inzendingen verloten we 5x 2 tickets voor de eerste dag van het KLM Open op 20 juni 2024!

 • 2022 ANWB GOLF OPENINGSWEDSTRIJD 15

  The Road to Vesper powered by Pin High 2024

  The Road to Vesper gaat weer van start! Tot juli 2024 zullen er 16 wedstrijden plaatsvinden op verschillende golfbanen. Zoals altijd staat gezelligheid voorop, maar wordt er ook gestreden om de bovenste plek in het klassement. Dit klassement draait vooral om de eer maar er zijn wel mooie klassementsprijzen te winnen.