Skip links

Links course golf

Wat is links golf?

Links golf is een bekende term onder alle serieuze golfers, maar wat is nu de echte betekenis van links golf?

Het spel wordt zoals verwacht gespeeld op linksbanen. Een echte linksbaan is aangelegd op een strook grond tussen de zeekust en het vruchtbare achterland. Deze strook grond is door de nabijheid van de zee zilt van karakter, waardoor het onbruikbaar is voor agrarische doeleinden. De aanwezige begroeiing is laag en taai en de wind heeft door het ontbreken van hoge begroeiing vrij spel. De eerste negen holes van een linksbaan gaan kop aan staart weg van het clubhuis, de laatste negen holes voeren de speler weer terug. Een goed voorbeeld van links golf is de baan van Carnoustie Golf links waar in 2018 The Open werd gehouden en de Trump International Golf links.

Hebben we ook linksbanen in Nederland? Jazeker, Domburgsche GC (9 holes), Kennemer G&CC, Koninklijke Haagsche G&CC, Noordwijkse GC zijn echte linksbanen. Daarnaast zijn er ook een groot aantal ‘inland linksbanen’. Geen zeezicht, wel links karakteristieken. Bijvoorbeeld De Swinkelsche, Golfpark De Turfvaert, The Dutch en uiteraard mag de Texelseniet missen!

In het verleden waren linksgronden alleen geschikt om geiten en schapen te laten grazen. Volgens de golfgeschiedenis is de sport ontstaan rond het jaar 1497 aan de Schotse kust in de omgeving van Fyve. Het waren schapenhoeders die uit verveling hun herdersstaf gebruikte om stenen naar een doel te slaan. Ook de aanwezigheid van potbunkers stamt uit deze tijd. Het zijn natuurlijke zandkuilen die ontstaan zijn doordat de schapen en geiten bij harde wind beschutting bij elkaar zochten, waardoor het gras verdween.

Een echte links baan heeft alleen lage begroeiing van voornamelijk heideroos, duingras en heide. De baan beschikt over natuurlijk aandoende potbunkers en soms kleine riviertjes (byrns) die onregelmatig door de baan heen stromen. Veel duinbanen krijgen onterecht de naam linksbaan ondanks dat ze niet aan deze criteria voldoen.

Op een linksbaan heeft de wind altijd vrij spel. Door de afwezigheid van hoge begroeiing zal de wind altijd invloed hebben op hoge ballen waardoor de speler heel moeilijk kan bepalen waar de bal zal landen. Aan de kust waait het vaak en hard, waardoor de fairways en greens vaak hard en droog aanvoelen. De bal zal daardoor verder en langer doorrollen. Door de onregelmatige ondergrond van de fairways met richels, bulten en valleien heeft de bal een grote kans om een onverwachte richting op te stuiteren.

Onder de serieuze golfer is links golf zeer geliefd omdat het spel de meeste overeenkomsten heeft het oorspronkelijke golfspel. Behalve de eigen golftechniek moet de speler rekening houden met de aanwezige, wisselende wind waardoor het extra lastig is om de bal goed te slaan. Ervaren links golfers oefen vaak op hun punch slag waarmee de bal weinig hoogte meekrijgt en na het landen goed blijft rollen.

Links golf is golfen met een geheel eigen unieke karakter en daardoor uitdagend voor iedere serieuze golfliefhebber.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  Ledendag bij De Hoge Dijk op zaterdag 20 juli

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.