Skip links

Golfhorloge watch

Golfhorloges, heb ik er één nodig?

Je ziet het steeds vaker op de golfbaan, golfhorloges. Een golfhorloge is een sporthorloge dat je onder andere de afstand tot de green kan tonen. Is een golfhorloge nou een hebbeding waar je niks aan hebt of is het een onmisbare golfgadget? Wat zijn daarnaast de regels omtrent het gebruik van golfhorloges op de golfbaan? Is het bijvoorbeeld toegestaan om altijd de GPS functies van je golfhorloge te gebruiken?


Functionaliteiten

Laten we over één ding duidelijk zijn, een golfhorloge is niet een hebbeding waar je in de praktijk weinig aan hebt. Een golfhorloge kan de accuraatheid van je spel aanzienlijk bevorderen. Daarnaast bevordert een golfhorloge de snelheid van je spel ook. Je hoeft niet meer te zoeken naar een sproeierkop of de gekleurde paaltjes om de afstand tot de green te bepalen. In één handomdraai zie je hoever je daadwerkelijk hemelsbreed nog moet slaan.

Vroeger waren golfhorloges heel simpel. Het was een GPS horloge dat enkel de afstand tot de voorkant, midden en achterkant van de green kon aangeven. Door nieuwkomers in de markt zoals TomTom zijn golfhorloges steeds beter en geavanceerder geworden. Naast de aftand tot de green, kunnen veel horloges ook precies laten zien hoe ver je de golfbal hebt geslagen.

Tegenwoordig beschikken veel horloges over slagdetentie. Op het moment dat je een swing maakt, wordt je GPS locatie vastgelegd. Wanneer je naar de bal loopt kan je dus precies bijhouden hoever je daadwerkelijk hebt geslagen. Deze functie is erg handig wanneer je niet helemaal zeker bent over je afstanden. Door je exacte afstanden te weten kan je een stuk nauwkeuriger je keuzes maken voor je tweede slag! Naast slagdetectie beschikken sommige horloges over meer swingfuncties zoals het meten van je swingtempo en swingkracht!

Maar de vlag staat toch niet altijd in het midden van de green? Inderdaad, de topmodellen van Garmin beschikken daarom over Greenview. Greenview laat je de ware vorm en lay-out van de green zien, zelfs als je bijvoorbeeld achter de green staat. Je kunt het touchscreen gebruiken om de pin handmatig met slepen-en-neerzetten te verplaatsen naar de locatie van de dag. Bij verplaatsing van de pin, worden je afstanden tot de pin automatisch aangepast. Dit is met name handig bij par-3-holes - je kunt dan vooraf de afstand opgeven, zodat je je slag vol vertrouwen kunt uitvoeren.

Wanneer mag je een golfhorloge gebruiken?

Tijdens een recreatief rondje mag je uiteraard altijd gebruik maken van een golfhorloge. Tijdens een golfwedstrijd mag je gebruik maken van je horloge, MITS dit horloge geen gebruik maakt van informatie van buitenaf zoals informatie over de hoogte, wind, temperatuur etc. Verbind je horloge dus niet met je smartphone die een internetconnectie heeft.

Goede golfhorloges:

Handicap

Golfhorloge

Positief

Negatief

Hoge handicap

Bushnell Ion Edge

Greenview, betaalbaar.

Zwart/wit scherm.

Mid handicap

Garmin S42

Slagdetectie, Greenview, kleurenscherm, toont exacte afstanden o.b.v GPS.

Opladen gaat niet draadloos.

Lage handicap

Garmin S62 GPS horloge

Windsnelheid en virtual caddie (mag dus niet bij golfwedstrijden gebruikt worden). Voelt degelijker aan dan de S42, langere batterijduur, meer geheugen.

Duur.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Hoge Dijk

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 20 juli 2024 zijn we te gast bij De Hoge Dijk.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij Golfbaan Bentwoud

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 14 september 2024 zijn we te gast bij Golfbaan Bentwoud.

 • 2023 ANWB LEDENDAG ZAANSE GC 57

  ANWB Golf Ledendag bij De Drentsche

  Tijdens de ledendagen golf je 9 holes en volg je een clinic naar keuze. Op zaterdag 5 oktober 2024 zijn we te gast bij De Drentsche.