Skip links

Je vindt op deze pagina de meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Bel ons op 020 323 0300 of stuur een e-mail naar info@anwbgolf.nl.

Golf

Als lid van ANWB Golf krijg je korting op meer dan 90 golfbanen in Nederland en in het buitenland. Hier vind je een overzicht van alle ANWB Golf partners.

Afhangend van je handicap en je gewenste reistijd is er altijd een golfbaan die het beste bij jou past. Ben je beginnend golfer? Zoek dan naar een golfbaan met een par 3/4 baan, waar je goed je spel kunt oefenen.

Klik hier voor een overzicht van alle golfbanen waar een ANWB korting geldig is.

Naast de reguliere greenfeekortingen bieden we regelmatig exclusieve ledenkortingen aan van onze partners. Klik hier voor de aanbiedingen van deze maand.

Je kunt een qualifying golfronde lopen met iemand die minimaal handicap 54 heeft. Die speler is jouw marker. Na je golfronde voer je jouw score in via de website van ANWB Golf. Als je je scorekaart opslaat, zie je meteen jouw nieuwe handicap.

Op deze pagina van de R&A vind je alle golfregels. Wil je je regelkennis testen? Dat kan op de website van Golf.nl.

De letters EGA staan voor European Golf Association. De EGA is een vereniging waar Europese nationale golffederaties lid van kunnen worden. De Nederlandse Golf Federatie (NGF) is lid van de EGA.

Je krijgt een handicap door lessen te volgen bij een golfprofessional. Bij ANWB Golf bieden we bijvoorbeeld in samenwerking met de Golf Academy van Sportpark de Star golfcursussen aan voor mensen die willen starten met de golfsport. Je wordt tijdens een dergelijke cursus opgeleid tot en met een zogeheten baanpermissie. Loop je daarna een qualifying ronde en behaal je voldoende punten? Dan beschik je over een geldige handicap (54 of lager). Tot juli 2012 was dat beter bekend als golfvaardigheidsbewijs (gvb). Vanaf handicap 54 ben je welkom bij vrijwel alle golfbanen.

Voor het verkrijgen van een geldige handicap leg je een examen af. Dat bestaat uit drie onderdelen:

1. Golfbaanpermissie. Met dit bewijs krijg je zelfstandig toegang tot de golfbaan waar je de golflessen volgt. Je behaalt het examen door te bewijzen dat je:

  • de basis kent voor de onderdelen putten, chippen, pitchen, bunker en swing;
  • weet hoe je veilig en correct op en rond de golfbaan beweegt.

2. Theorie-examen. Hiermee wordt je kennis van de basisregels en etiquettes getoetst. Dit examen bestaat uit 30 vragen, waarvan je er minimaal 23 goed moet beantwoorden. Je kunt het theorie examen oefenen op de website van de NGF.

3. Qualifying kaart. Je speelt een 9-holes of 18-holes golfronde met een golfer die die reeds handicap 54 heeft (marker genoemd). Bij een 9-holes golfronde dien je minimaal 19 punten te behalen en bij 18-holes 36 punten. De punten behaal je door je slagen te noteren op een zogeheten qualifying scorekaart. Samen met de marker onderteken je de scorekaart.

Lees ook dit artikel voor meer informatie over een golf handicap.

Je betaalt de overeengekomen ANWB Golf greenfee op de golfaccommodatie. Je betaalt dus niet aan ANWB Golf.

Op veel accommodaties kun je golfclubs huren. Zo kun je eerst ervaren of je de golfsport leuk vindt zonder enorme investeringen in materiaal te moeten doen. Heb je de smaak te pakken, dan is de aanschaf van een halve of hele set clubs het overwegen waard. Qua kleding kun je op de baan volstaan met sportieve, makkelijk zittende kleding (liever geen trainingspakken!), schoenen met profiel (gymschoenen) of liever golfschoenen. En een golfhandschoen om zo beter te grippen.

De NGF stopt in 2023 volledig met het maken en versturen van plastic passen. Tot 1 juni 2023 kan de pas alleen nog op verzoek worden verstrekt. Dankzij de komst van de digitale pas is de plastic variant ook niet meer nodig. Na 1 juni 2023 kun je geen plastic pas meer aanvragen.

Gebruik je geen smartphone? Vanaf 2024 biedt de NGF mogelijk een papieren versie aan.

Nee, de plastic pas van 2023 is de laatste plastic variant die je ontvangt. Deze blijft niet geldig in de toekomst. De digitale versie van de pas is altijd te bereiken via je je telefoon en gaat de plastic variant vervangen.

Je kunt de digitale pas printen en bewaren. Mogelijk gaat de NGF een papieren variant van de plastic pas aanbieden. Hoe je deze in de toekomst aan kunt vragen, is nog niet duidelijk.

Lidmaatschap

Je ANWB Golf lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt automatisch in januari verlengd.

Ja, het ANWB lidmaatschap van je partner is geldig op elk lidmaatschap van ANWB Golf.

Je kunt je hier heel eenvoudig aanmelden. Kies bij het aanmelden voor het EGA-lidmaatschap. Dan verzorgt ANWB Golf je handicapregistratie én geniet je van alle voordelen. Verzorgt een andere club je handicap? Zorg er dan voor dat je eerst het lidmaatschap bij de andere club opzegt.

Als je overstapt of je handicap (nog) nergens registreert, kies je voor het lidmaatschap met EGA registratie. Als je al een home club hebt, maar wel van de voordelen van ANWB Golf wilt genieten, kies je voor het lidmaatschap zonder EGA registratie.

ANWB Golf biedt geen bedrijfslidmaatschap aan. Wel kun je kijken naar de mogelijkheden van onze partner ZakelijkGolfen.

Om lid te worden bij ANWB Golf, moet je in het bezit zijn van een NGF-nummer. Deze krijg je door een cursus te volgen waar je je golfregelexamen aflegt en je baanpermissie haalt. Nadat de golfschool waar je de cursus volgt je heeft aangemeld bij de NGF, ontvang je ook een NGF-nummer.

Je kunt zonder handicap of NGF-nummer niet lid worden bij ANWB Golf. Vraag bij je vorige club, of bij de club waar je je golfcursus hebt gevolgd om je NGF-nummer, zodat je je lidmaatschap bij ANWB Golf kunt aanvragen.

Als je al een home club hebt die de handicapregistratie voor je verzorgt, kun je kiezen voor de ANWB Golf voordeelpas. Als je wilt overstappen van club naar ANWB Golf, ben je wel verplicht om je handicap te laten registreren bij ANWB Golf.

Helaas kan dat niet. Met een lidmaatschap van Stichting Golfsport is het alleen mogelijk om lid te worden van ANWB Golf met een EGA registratie. Let er op, als je eenmaal registratielid wordt van een andere club, vervalt je lidmaatschap bij Stichting Golfsport.

Je kunt een bewijs van lidmaatschap van de golfclub in het buitenland naar ons toesturen via info@anwbgolf.nl. Wij nemen vervolgens je handicap uit het buitenland over.

Je kunt je lidmaatschap wijzigen of stopzetten via Lidmaatschap beheren | ANWB Golf.

Ben je nog geen 21 jaar? Dan is de contributie voor zowel het EGA handicap lidmaatschap als de Voordeelpas € 25,-.

Clubhuis

ANWB Golf heeft een zogeheten progressive web-app (PWA). Een simpele uitleg voor deze technische term is: een website gebruiken als een app zonder de functionaliteit van een app te verliezen. Het nieuwe ANWB Golf Clubhuis kun je niet downloaden in de Apple App Store of Google Play store, maar installeer je op een andere manier.

  • Lees hier de instructies voor het installeren van de ledenomgeving als app voor Apple iPhone.
  • Lees hier de instructies voor het installeren van de ledenomgeving als app voor een Android smartphone.

Je kunt je (e-mail)adres wijzigen in je eigen ledenomgeving. Je hebt je wachtwoord nodig om je e-mailadres aan te passen. Weet je je wachtwoord niet meer? Stuur dan een mail naar info@anwbgolf.nl en geef ons je wijziging door.

Rechts bovenin je scherm kun je inloggen in je eigen ledenomgeving met je e-mailadres en wachtwoord, die je hebt opgegeven tijdens het aanmelden bij ANWB Golf. Of klik hier om naar de inlogpagina te gaan.

Stuur een mail naar info@anwbgolf.nl met je verzoek en wij verwijderen het juiste profiel uit je account.

Onder het kopje 'facturen' in je eigen ledenomgeving staan al je facturen. Bij openstaande facturen staat een betaallink waarmee je veilig kunt betalen.

Heb je een EGA lidmaatschap of een Voordeelpas? Dan vind je de NGF-pas hier (klik op de knop 'Toon NGF pas'). Als je de NGF-pas niet kunt openen dan is er mogelijk iets niet in orde met jouw GSN- of NGF-nummer in ons systeem. Stuur ons een e-mail, we gaan dan voor je aan de slag om het op te lossen.

Ben je nog niet ingelogd? Ga naar deze pagina en klik op 'wachtwoord vergeten?'. Typ het e-mailadres dat je gebruikt voor je account bij ANWB Golf. En klik op verstuur. Ben je wel ingelogd en wil je het wachtwoord wijzigen? Ga dan naar deze pagina en klik op 'wijzig je wachtwoord'. Je wordt direct uitgelogd en ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.

Door een mail te sturen naar info@anwbgolf.nl kun je een (nieuwe) golfpas aanvragen. Let op: na 1 november worden er geen nieuwe golfpassen meer verstuurd. Je kunt overigens altijd gebruikmaken van de digitale NGF-pas.

Je kunt een scorekaart invoeren als je bij een ANWB Golf een lidmaatschap met EGA-registratie en minimaal handicap 55 hebt. Beschik je hierover en lukt het niet om een scorekaart in te voeren? Stuur een e-mail naar info@anwbgolf.nl. We gaan dan voor je aan de slag om het op te lossen.

Gemiddeld duurt het produceren en versturen van een golfpas zo'n 4 weken. De digitale pas is altijd te vinden in je eigen ledenomgeving.

Stuur een kopie van de scorekaart (voorkant en achterkant) naar info@anwbgolf.nl.

Een stamkaart heb je nodig om je aan te kunnen melden bij een nieuwe club. Deze kun je opvragen bij de club waar je voorheen lid was. ANWB Golf kan een kopie van je stamkaart van ANWB Golf naar je opsturen.

Stuur een mail naar info@anwbgolf.nl met je verzoek en wij sturen je stamkaart naar je toe.

Je kunt een verzoek indienen door een mail te sturen naar info@anwbgolf.nl. Vermeld hier de scorekaart en de reden dat je deze wilt verwijderen.

Als je inlogt in je eigen ledenomgeving via onze website, staat daar de digitale pas met actuele handicap voor je klaar. Als je bij ons een voordeellidmaatschap hebt, staat hier 'Bewijs van clublidmaatschap'.

Wedstrijden

Je kunt je eenvoudig inschrijven voor ANWB Golf wedstrijden via onze website, of via je eigen ledenomgeving. Heb je geen lidmaatschap bij ANWB Golf? Je kunt ook meedoen als gast. Maak dan gratis een gastaccount aan.

De uitslag van de wedstrijd staat op de desbetreffende wedstrijdpagina. Je kunt afgelopen wedstrijden terugvinden in de agenda.

Je kunt bij je inschrijving of bij het boeken van je flight aangeven met wie je in de flight wilt spelen.

De scorekaart van een wedstrijd moet vóór 23:00 uur 's avonds op de wedstrijddag worden ingevoerd. Lukt het je niet om voor dit tijdstip je scorekaart in te voeren? Mail dan een kopie van je scorekaart naar de wedstrijdcommissie en zij zullen je score voor je verwerken.

Je vindt hier het wedstrijdreglement dat van toepassing is op de golfwedstrijden die we organiseren.

Wedstrijden de al gespeeld zijn, de gearchiveerde wedstrijden, vind je hier.

Cursussen

Heb je nog nooit gegolfd? Volg dan een handicap 54 cursus.
Ben je beginnend golfer? Volg dan een cursus tot maximaal handicap 36.
Ben je een ervaren golfer? Volg dan een van de andere cursussen.

Je volgt een cursus bij een golfschool. Hier leg je een golfregelexamen af en leer je de beginselen van het golfspel. Na de cursus ben je in het bezit van een golfbaanpermissie. Je kunt dan een officiële golfronde lopen met iemand met minimaal handicap 54. Als je voldoende punten haalt, ben je daarna in het bezit van een handicapbewijs.

De golfschool waar jij ouw golfcursus hebt gevolgd, meldt je aan bij de NGF, zodat je een NGF-nummer hebt. Hiermee kun je lid worden van een golfclub. Daarna kun je de baan op.

Golfreizen

ANWB Golfreizen kun je boeken via Pin High Golftravel. Bekijk hier het aanbod.

ANWB Golf

ANWB Golf is een D-club. Een golfclub zonder echte golfbaan.

Stuur een mail naar wedstrijdcommissie@anwbgolf.nl en wij nemen contact met je op zodra er een opening voor een vrijwilliger is.

WHS

Je WHS handicap wordt bepaald op basis van de beste 8 scores van de meest recente 20 scorekaarten. Lees hier alles over het WHS handicap systeem en hoe je je handicap kunt uitrekenen.

In je eigen ledenomgeving van ANWB kun je je eigen WHS handicap overzicht vinden.

Je handicap wordt opgebouwd uit het gemiddelde van de beste 8 van je laatste 20 scorekaarten. Het kan dus zo zijn dat je een scorekaart inlevert die niet bij je beste 8 kaarten hoort, waardoor je handicap niet wordt aangepast.

Het dagresultaat is het resultaat dat je die dag gehaald hebt. In andere woorden: de handicap die je die dag gespeeld hebt.

PCC staat voor Playing Conditions Calculation. Regende of waaide het hard? Was de rough net gemaaid? Of waren er andere omstandigheden op de speeldag die ervoor zorgden dat je golfspel net even anders was dan normaal? De NGF berekent dagelijks 's nachts op basis van alle ingevulde scorekaarten voor deze golfbaan of er inderdaad slechter of juist beter is gespeeld dan normaal. Als dat het geval is, dan wordt je dagresultaat de volgende dag hierop aangepast.

De course rating is gelijk aan het aantal slagen waarin een scratch player de baan kan spelen onder normale baan- en weersomstandigheden. De course rating wordt uitgedrukt in een bepaald aantal slagen met één decimaal, bijvoorbeeld 71,8. Dit wil zeggen dat de verwachte score van een scratchspeler op die baan 72 slagen is. Afhankelijkheid van met name de lengte en ook moeilijkheidsgraad van een baan kan de course rating hoger of lager zijn.

De slope rating is een indicatie van de relatieve moeilijkheid van een golfbaan voor alle spelers die geen scratchspelers zijn vergeleken met spelers die scratchspelers zijn. De slope rating geeft daarom aan hoeveel slagen alle andere spelers extra ontvangen (of geven) ten opzichte van de scratch player. De slope rating wordt uitgedrukt in een getal tussen de 55 en 155.

Hier lees je meer over de slope rating en course rating.

Met de invoering van het WHS handicap systeem zijn de meeste handicaps aangepast. Kijk in het overzicht van jouw WHS handicap hoe je handicap nu is opgebouwd.

Jouw aangepaste brutoscore wordt omgerekend naar een dagresultaat. Het dagresultaat kun je het beste beschouwen als de handicap die je op deze dag hebt gespeeld.

Dit is de puntentelling op basis van jouw persoonlijke par: tel de 'Extra slagen' op bij de 'PAR'. Zijn het aantal slagen gelijk aan jouw persoonlijke par? Dan krijg je 2 punten. Heb je een slag minder? Dan krijg je 3 punten. Heb je een slag meer? Dan krijg je 1 punt. Meer informatie vind je hier

Het aantal slagen op een slecht gespeelde hole wordt aangepast tot een netto double bogey: de eerste score die je op die hole 0 Stablefordpunten oplevert. De ABS wordt gebruikt voor het berekenen van het Dagresultaat en voorkomt dat een hele slechte score je Dagresultaat teveel beïnvloedt

Elke hole heeft een moeilijkheidsgraad, uitgedrukt in Stroke Index (S.I.). Op 18-holes is een hole met S.I. 18 de makkelijkste hole, een hole met S.I. 1 is de moeilijkste hole.

Par staat voor: Professional Average Record. Een Par geeft aan hoeveel slagen een professionele golfspeler nodig heeft om de hole uit te spelen.

Direct contact met ANWB Golf

Bel, chat of mail ons. We zitten maandag tot en met donderdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en vrijdag van 10:00 uur tot 12:30 uur klaar voor je.

📱 020 323 0300

✉️ info@anwbgolf.nl

💬 Chat

Chat met ons