Skip links

Golf etiquettes

Golf etiquette

Golf etiquette is een belangrijk onderdeel van het golfregelexamen. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de laatste regels en etiquette in de golfsport. Golf etiquette is er om het spel voor jou en iedereen betrokken bij de golfsport leuk, veilig en ontspannend te houden.

Er zijn vier belangrijke pijlers van de golf etiquette: sociaal gedrag, veiligheid, speeltempo en het onderhoud van de baan. Alle vier zijn belangrijk voor een leuke, ontspannende en bevredigende tijd op de golfbaan. We behandelen eerst de pijlers en geven vervolgens specifieke punten en tips om de pijlers hoog te houden.

Golf etiquette: sociaal gedrag

Etiquette is een net woord voor de gedragsregels waarmee je respect voor anderen aantoont. Met het volgen van de golf etiquette laat je zien dat je respect hebt voor de baan, de greenkeepers, je medespelers en het spel zelf. Respect toon je vooral door ervoor te zorgen dat iedereen betrokken bij het spel veilig is en dat iedereen met plezier kan deelnemen. Sociaal gedrag is dus meer dan aardig en vriendelijk zijn. Juist door de juiste acties en handelingen uit te voeren, ook als niemand het ziet, kun je je respect voor de golfsport en iedereen erbij betrokken tonen.

Golf etiquette: veiligheid is belangrijk

De veiligheid van spelers, publiek en iedereen die verder op de baan aanwezig is staat centraal op de baan. Dit is niet omdat golf een bijzonder gevaarlijke sport is, maar omdat er net als bij alle andere sporten simpelweg serieuze risico’s zijn die ernstige gevolgen kunnen hebben. Het volgen van de golf etiquette beperkt deze risico’s zodat iedereen zonder zorgen kan spelen.

Er zijn twee dingen die golf gevaarlijk kunnen maken: golfclubs en golfballen. Beiden zijn gemaakt van harde materialen en worden met veel kracht en snelheid in beweging gebracht. Hoewel veel mensen het gevaar van de golfclub snel erkennen, wordt de golfbal minder snel gezien als gevaarlijk. Het is misschien daarom dat golfballen de meeste ongelukken veroorzaken.

Brooks Koepka raakte in 2018 een toeschouwer tijdens de Ryder Cup in Parijs. Zijn golfbal trof haar in het gezicht. Het resultaat: ze heeft haar zicht verloren aan haar rechter oog.

Tip: Nog niet bekend met alle termen in de golfsport? Leer alle golftermen!

Golf etiquette: speeltempo

Plezier op de green kan in grote mate beïnvloed worden door het speeltempo op de baan. Het speeltempo van jouw groep beïnvloedt niet enkel je eigen plezier, maar ook dat van anderen die na jou komen. Slow play kan een echte domper op de speelvreugde zijn voor jouw groep en groepen die je volgen. Bij het kijken van golf op de televisie is het speeltempo trager, maar dat is een andere wereld. Het nemen van de tijd verhoogt de kwaliteit van je spel in de regel niet en kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Groepen die op je moeten wachten moet je ook niet zien als publiek.

Golf etiquette: onderhoud van de baan

Er zijn greenkeepers om de baan in optimale conditie te houden, maar hun werk wordt moeilijker en soms zelfs onmogelijk als niet alle spelers hun steentje bijdragen. De baan is groot en soms kun je als speler je eigen pitch mark al niet vinden, dit is waarom je altijd pitchmarks repareert. Niet gerepareerde pitchmarks of niet teruggeplaatste plaggen herstellen veel langzamer of compleet niet. Ook geven niet herstelde plekken op de baan schimmel en onkruid een kans zich in het gras te nestelen. Het juiste onderhoud van baan en bunkers houdt de baan van goede kwaliteit op zowel korte als lange termijn. Laat de baan achter zoals je hem zelf ook wilt vinden.

Golf etiquette: de basis van sociaal gedrag

 • De speler aan slag moet geen nadeel hebben. Sta stil, zorg dat je telefoon op vliegtuigmodus staat en let op je eigen schaduw.
 • Kijk mee waar de bal van andere spelers heen gaat voor het geval hij later moeilijk te vinden blijkt te zijn.
 • Eindig een ronde door elkaar de hand schudden en een positieve vorm van feedback te geven op het spel van de ander.
 • Neem altijd informatie door van een club waar je voor het eerst speelt. Golf etiquette is universeel, maar toch kent elke baan zijn eigen aandachtspunten en gebruiken.

Golf etiquette: tips voor veiligheid

 • Roep “Fore!” als een bal de verkeerde kant opgaat, het maakt niet uit of het je eigen bal is. Doe dit ook zo hard mogelijk, de golfbaan is groot en de bal kan ver komen. Alleen daarom al helpt het als iedereen roept; roep “Fore!” in koor.
 • Wacht met slaan totdat je niemand in je slagveld hebt.
 • De meeste ballen gaan de verkeerde kant op door afleiding, zorg ervoor dat je de persoon aan slag niet afleidt. Zet bijvoorbeeld je telefoon op stil en maak geen plotselinge bewegingen.
 • Maak ook oefenswings niet in de richting van andere spelers, ook kiezelstenen en loszittende clubhoofden kunnen hard aankomen en vervelende gevolgen hebben.
 • Greenkeepers hebben altijd voorrang, wacht tot je een teken krijgt dat je mag slaan van de greenkeeper.

Golf etiquette: advies voor baanzorg

 • Let op met het slaan van plaggen bij oefenswings, dit voorkomt veel schade.
 • Hark altijd de bunker aan en zorg dat de hark na afloop op een plek ligt waar de volgende gebruiker makkelijk bij kan.
 • Leg plaggen terug, ook op afslagplaatsen en stamp ze licht aan met je voet.
 • Repareer je pitchmark. Als je het je eerste handeling maakt, wordt het een gewoonte en onderweg kun je al de green lezen en plannen wat ook het speltempo ten goede komt.
 • Repareer pitchmarks met je eigen pitchfork volgens de geldende voorschriften, dit zorgt ervoor dat het snel en juist gedaan wordt.
 • Stap bij een bunker via de lage kant in, er is dan minder kans dat de bunkerrand beschadigt of dat er een diepe kuil ontstaat.
 • Volg bij het verlaten van een bunker hetzelfde pad dat je nam bij hij het betreden van de bunker.
 • Volg de bewegwijzering op de baan,
 • Repareer niet herstelde pitchmarks en hark bunkers aan als je plekken tegenkomt waar dit niet gebeurd is. Soms is je eigen pitchmark niet te vinden en op deze manier bouw je karma op als je vanuit het idee van speeltempo de zoektocht opgeeft.

Golf etiquette: tricks voor speeltempo

 • Zet je tas aan de juiste kant van de green zodat je snel door kunt als je klaar bent
 • Kies de kleur tee die past bij je speelniveau. Als je in een groep speelt, kijk dan of je allemaal kan spelen vanaf dezelfde kleur tee.
 • Zorg voor een vaste routine zodra je bij de bal bent. In een ideale routine sla je de bal in 30 seconden, inclusief oefenswing. Je lijn heb je al uitgezet onderweg naar de bal.
 • Probeer de snelheid van de groep voor je te matchen. Als je een hole achter raakt op de groep, geef dan indien de groep achter aansluit aan dat ze door mogen.
 • Speel een provisionele bal als je verwacht je bal niet meer te kunnen vinden.
 • Noteer de scores pas als je bent aangekomen op de volgende tee, de zojuist afgeronde hole is dan vrij en je vergeet je score echt niet.
 • Volg de aanwijzingen op de baan. De borden op de baan wijzen echt de snelste en makkelijkste route aan, ook met het oog op veiligheid.
 • Volg de vlagprocedure. Als iedereen zijn bal op de green heeft bewaakt of verwijdert de dichtstbijzijnde speler de vlag, de eerst uitgeholede speler zet de vlag terug in de hole.
 • De golfbaan is niet de plek om je social media of e-mail bij te werken, het nieuws te volgen of een telefoongesprek te voeren. Check het weer voor je aan je ronde begint.

Tot slot:

Wees niet bang om anderen aan de golf etiquette te herinneren. Voel je ook niet slecht als iemand anders jou aan onderdelen moet helpen herinneren. Het kennen van de golf etiquette is slechts de eerste stap, uiteindelijk moet het een gewoonte worden en dat gebeurt alleen als je het consistent doet. Help elkaar met het opbouwen van de juiste gewoontes en het volgen van de golf etiquette. Uiteindelijk is het volgen van de etiquette goed voor je medespelers, de baan en de golfsport maar vooral ook voor jezelf en de kwaliteit van je eigen spel en spelervaring.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • Win met anwb golf

  Winactie 2024

 • 2022 ANWB GOLF OPENINGSWEDSTRIJD 15
 • Golfclub drenthe anwb

  De Bartje Cup 2024