Skip links

Evolutie van golfkleding

De evolutie van golfkleding

Vraag een goede vriend (die niet golft) om een golfer en golfkleding te beschrijven en je krijgt al vaak een standaard antwoord terug: geruite broek, hoge sokken en een oubollig petje op. Maar waar komt deze kijk op golfkleding vandaan?

De golfbranche heeft de reputatie dat het de lelijkste sportkleding ter wereld produceert. Vraag een goede vriend (die niet golft) om een golfer en golfkleding te beschrijven en je krijgt al vaak een standaard antwoord terug: geruite broek, hoge sokken en een oubollig petje op. Maar waar komt deze visie op golf vandaan? Golfers zelf vinden dat het één van de meest elegante sporten ter wereld is. Om hier antwoord op te geven moeten we terug in de tijd om de geschiedenis van de golfkleding onder de loep te nemen.

Golfkleding tussen 1700-1900

De eerste golfers maakte er geen werk van om er sportief uit te zien. Logisch, ze waren bezig om een nieuwe sport uit te vinden. Waarschijnlijk droegen de eerste golfers niet meer dan een Schotse kilt. De Schotse kilt was de klederdracht van de uitvinders van golf; de Schotse herders. Toen golf steeds populairder begon te worden werd ‘mode’ ook steeds belangrijker. Golfers begonnen met het dragen van jasjes, stropdassen en de welbekende hoge sokken.

Golfkleding tussen 1900-1925

Wanneer we richting de 20ste eeuw reizen wordt de kilt ingeruild voor een broek. Lange broeken werden overal de norm en groeide uit tot een populair mode item. Golfers begonnen steeds meer met het dragen van de hoge sokken over de lange broek heen, in plaats van de kortere broek over de sok. Golf was een sport voor de elite, het was daarom ook niet raar om een golfer in een volledig pak te zien spelen. Hoe golfers omgingen met extreme hitte in de zomer is ons niet bekend. Echter, op oude foto’s is te zien dat spelers in de zomer vaak het jasje en de stropdas uit/af deden.

Golfkleding vroeger

Golfkleding tussen 1926-1950

Rond 1920 begon de kleding/mode liberalisering voor mannen maar ook vrouwen. Dit leidde ook voor aanpassingen qua klederdracht op de golfbaan. Golfers begonnen steeds minder met het dragen van het jasje. Zeg nou zelf, een jasje van een pak is niet het meest fijne kledingstuk om een golfswing mee te maken. De stropdas en de golfsokken bleven wel een belangrijk golfkledingstuk.

Gedurende deze periode werd er nieuwe golfkleding geïntroduceerd: De v-neck trui. Sommige gedurfde golfers namen zelfs afstand van de stropdas en wisselde hem in voor vlinderdassen. Door de combinatie van een lage v-neck, vlinderdas en felgekleurde sokken gingen golfers al snel lijken op circus clowns.

Golfkleding tussen 1950-1990

Door de jaren heen kwamen golfers er steeds vaker achter dat het dragen van sokken over de broek bijna hetzelfde is als het dragen van je onderbroek over je broek: het had geen zin. Na de jaren ‘50 werd het steeds normaler om een golfbroek over de sokken te dragen.

Golfers hoefde zich in deze tijd ook steeds minder sober te kleden. Gedurende de jaren ‘70 werd er geëxperimenteerd met ongeveer iedere kleurencombinatie op de golfbaan. Hoe feller en vreemder de combinatie was, des te populairder de combinatie werd.

JFK

Bron: JFK Presidential Library and Museum

Golfkleding tussen 1990-heden

Aan het einde van de 20ste eeuw begon het gebruik van felle kleuren (gelukkig) af te zwakken. Golfers wilde en begonnen er steeds professioneler uit zien. De entree van merken zoals Nike en Adidas hebben de golfmarkt aanzienlijk verbeterd mode-wise. Toegewijde modeontwerpers hebben alles op alles gezet om het stoffige en vreemde imago vaarwel te zeggen. In de jaren 90 werd de populaire golfpolo en de moderne golfpet geïntroduceerd. Een schot in de roos. Golfpolo’s en nette broeken zijn lang (en vaak nog steeds) de standaard geweest.

De laatste paar jaar zien we een nieuwe trend. Golfkeding wordt steeds minder ‘net’ maar sportiviteit heeft de boventoon. De welbekende kraag op de golfpolo maakt ruimte voor sportshirts met enkel nog een v-neck met knoopjes. Nike en Tiger Woods hebben een grote bijdrage geleverd aan het professionaliseren van de sportkleding.

Golfkleding Nike

Bron: Nike.com

Huidige golfkledingvoorschriften

Zijn shirts met kraagjes altijd nog verplicht?

Ja en nee… op veel golfbanen zijn golfpolo’s niet meer verplicht. We zeggen expliciet ‘op veel golfbanen’. Hieronder staan bijvoorbeeld de huidige kledingvoorschriften van de Hilversumsche:

Kledingvoorschrift
Op de Hilversumsche Golf Club gelden enkele kledingvoorschriften voor heren en dames.

Dames

 • Polo met kraagje, eventueel mouwloos
 • Shorts of golfrokje op bermudalengte (iets boven de knie)
 • Spijkerbroek toegestaan mits zonder rafels en/of scheuren

Heren

 • Polo met kraag, in de broek gedragen
 • Shorts op bermudalengte (iets boven de knie)
 • Sokken tot ruim boven de enkel
 • Spijkerbroek toegestaan mits zonder rafels en/of scheuren

Dat betekent dus dat je jouw net gekochte Tiger Woods kraagloze golfshirt hier beter thuis kan laten…

Mag ik een korte broek aan?

Jazeker, de meeste mensen golfen in de zomer. Sporten met 30 graden is geen pretje. Sommige clubs eisen wel dat de de korte broek boven de knie uit komt.

Feitje: Je ziet professionele golfers nooit met een korte broek op TV. Op de tour zijn korte broeken verboden. De PGA Tour speelt steeds vaker op hete plekken, zoals Dubai en Abu Dhabi. Steeds meer mensen proberen daarom af te komen van het ‘korte broeken verbod’.

Dus, welke golfkleding moet ik uitkiezen?

Veel golfbanen vermelden geen kledingvoorschriften meer op de website. Over het algemeen is gezond verstand gebruiken de beste keuze voor het uitzoeken van je golfkleding.

De golfbaan is een nette plek, kleed je daar ook op. Een sportief shirt zonder kraag is bijna nooit de reden dat je wordt aangesproken op je klederdracht. De golfbaan is echter geen voetbalclub. Golfen in een satijnen korte broek en een Nederlands elftal shirt is dus geen aanrader.

« Terug naar clubupdates

Lees ook

 • 2022 ANWB GOLF OPENINGSWEDSTRIJD 15
 • Golfclub drenthe anwb

  De Bartje Cup 2024

 • Win met anwb golf

  Winactie 2024